Wypadanie włosów powstrzymaj zdrową dietą
Z wiekiem ich kondycja słabnie. Stają się cieńsze i bardziej łamliwe. Pomożesz im, dostarczając z pożywieniem to, czego najbardziej potrzebują.
Niezbędne kwasy omega-3
Dbają o prawidłową budowę mieszków i łodyg włosów. Poprawiają też elastyczność skóry głowy i wzmacniają cebulki. Hamują również działanie testosteronu odpowiedzialnego za łysienie. Poziom tego hormonu rośnie u kobiet po menopauzie, dlatego wtedy nasila się wypadanie włosów. Jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3 są nasiona lnu oraz wytwarzany z nich olej. Codziennie jedz łyżkę lub dwie świeżo zmielonych ziaren albo tłoczonego na zimno oleju. Możesz dodawać te produkty do sałatek, past, jogurtów i twarogów.
Bogate w kwasy omega-3 są również inne oleje: z kiełków pszenicy, rzepakowy, sezamowy, konopny, z orzechów włoskich. Już 2 łyżki zaspokoją dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik. Dużo mają go także tłuste ryby morskie - śledź, halibut, łosoś, dorsz, makrela i sardynki. Jeśli wolisz dietę roślinną, jedz kalafiory, brokuły, soję i jarmuż. Do płatków śniadaniowych dosypuj nasiona lnu, konopi lub chia. Wszystkie są bardzo bogate w kwasy omega-3. Podobnie jak orzechy i migdały. Najwięcej mają ich włoskie oraz macadamia. Wystarczy zjeść 3 orzechy dziennie, aby uniknąć niedoboru.
Cenna keratyna
Jest głównym budulcem włosów. Nadaje im sprężystość i elastyczność. Keratyna to białko zbudowane m.in. z ważnej dla zdrowia włosów siarki. Pierwiastek ten zapewnia im wytrzymałość i zapobiega łamliwości. Znajdziesz go m.in. w mięsie, jajach i przetworach mlecznych. Dobrym źródłem są również: surowa cebula, czosnek, rzeżucha, rzodkiewka, rzepa, kalafior oraz owies i groch. Z cebuli możesz przygotować maseczkę wzmacniającą włosy. Ugotuj warzywo na miękko, zmiksuj i nałóż na włosy. Po 30 minutach umyj głowę.
Wzmacniające witaminy
Szczególnie ważna jest biotyna. Nawet niewielki jej niedobór powoduje wypadanie włosów. Jednym z najlepszych źródeł biotyny są orzechy. Dużo jest jej w nasionach słonecznika, żółtkach jaj i brązowym ryżu. Ważne są też pozostałe witaminy z grupy B, bo pobudzają komórki do wytwarzania keratyny. Wszystkie znajdziesz m.in. w kaszy gryczanej i pełnoziarnistym pieczywie. Zamień białe bułki na chleb z ziarnami, a batoniki na orzechy i pestki słonecznika.
Dobroczynny cynk
Gdy tracisz włosy, apetyt i odczuwasz suchość w ustach, to prawdopodobnie brakuje ci cynku. Możesz przyjmować go w tabletkach, ale tylko po konsultacji z lekarzem, ponieważ pierwiastek ten łatwo przedawkować. Bezpieczne jest natomiast uzupełnianie niedoborów dietą. Najwięcej cynku znajduje się w ostrygach, ale są drogie i mało dostępne. Częściej możemy za to sięgać po wątróbkę cielęcą lub wołową. Sporo jest go także w pestkach dyni, boczniakach, grzybach shiitake, pieczarkach oraz w zarodkach pszennych, sezamie i kakao.
Czy wiesz, że...
Sok z czarnej rzepy może powstrzymać wypadanie włosów dzięki dużej zawartości minerałów - żelaza, fosforu, magnezu i siarki. Warto wcierać go w skórę głowy i jeść surówki z czarną rzepą.
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym nasilają wypadanie włosów. Najwyższy IG mają słodycze, ale także produkty z białej mąki (pszenne pieczywo, naleśniki), biały ryż, chipsy, słone paluszki, płatki kukurydziane.
Ratunek w ziołach
Roślinne herbatki poprawią kondycję włosów.
Skrzyp polny zawiera krzemionkę, która sprawia, że włosy wolniej obumierają i stają się odporniejsze na uszkodzenia. Łyżkę suszonych ziół zalej szklanką gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu 5 minut. Odstaw na 15 minut. Pij 2-3 razy dziennie po pół szklanki.
Pokrzywa jest bogata w witaminy i sole mineralne, które wzmacniają włosy. Łyżkę ziół zalej szklanką wrzątku i odstaw na 15 minut pod przykryciem. Pij 2-3 razy dziennie po szklance.
Zobacz także: