Zachowaj świeżość produktów
Nie wyrzucaj przywiędłej sałaty, czerstwego chleba i podeschniętego sera. Zobacz, jak je uzdatnić.
Jędrne warzywa
Przywiędłe warzywa odzyskają chrupkość i smak, jeśli włożysz je do lekko ciepłej wody z dodatkiem cukru (łyżeczka na litr). W ten sposób odświeżysz np. sałatę, marchew, pietruszkę, paprykę, rzodkiewki. Liście sałaty oderwij i wkładaj pojedynczo do miski z wodą. Pozostaw na 20-30 minut, następnie opłucz i osusz w wirówce lub na papierowym ręczniku.
Warzywa korzeniowe oraz papryka wymagają dłuższej kąpieli. Pozostaw je w wodzie na ok. godzinę. Do ich odświeżenia możesz też użyć wody z sokiem cytrynowym (dwie łyżki soku na litr wody).
Stwardniały, obeschnięty ser nadaje się do zapiekanek. W piekarniku odzyska miękkość i smak. Zeschnięty da się też zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w blenderze i wykorzystać do makaronu, sosu itp. Lepiej jednak go odświeżyć i nie męczyć się podczas krojenia lub tarcia.
Włóż kawałek sera do miseczki i zalej zimnym mlekiem. Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Rano wyjmij i osusz papierowym ręcznikiem. Przechowuj owinięty w folię spożywczą, bo w papierze znów obeschnie.
W mleku możesz odświeżyć także biały ser. Rozdrobnij suche grudki widelcem i zalej gorącym mlekiem. Odstaw do ostudzenia. Dokładnie wymieszaj.
Aromatyczna kawa
Aby przywrócić zapach mielonej kawie, która była zbyt długo otwarta i lekko zwietrzała, włóż do puszki dwie kostki gorzkiej czekolady. Szczelnie zamknij pojemnik i nie otwieraj przez dwie doby. Kawa odzyska aromat. Całe ziarna możesz odświeżyć, podgrzewając je w piekarniku. Rozsyp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na pięć minut do nagrzanego piekarnika (ok. 120°C).
Uwaga! Na opakowaniach kawy dobrej jakości podawana jest data palenia. Sprawdzaj ją przy zakupie. Jeśli upłynęły już trzy miesiące, odstaw na półkę.
Chrupiące pieczywo
Czerstwe bułki i chleb skrop delikatnie wodą i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Opiekaj przez sześć minut. Jeśli chcesz to zrobić w mikrofalówce, posmaruj skórkę cieniutko masłem. Suche pieczywo możesz odświeżyć także na parze. Umieść sitko nad garnkiem z gotującą się wodą, ułóż w nim pieczywo, przykryj szczelnie pokrywką i paruj mniej więcej trzy minuty.
Suche również się przyda
Najprostszy sposób wykorzystania czerstwych bułek i chleba to zrobienie z nich francuskich tostów. W zależności od ilości pieczywa roztrzep trzy jajka. Dodaj łyżkę tłustego mleka na jedno jajko. Wymieszaj, zamocz kromki pieczywa i smaż na rozgrzanym maśle lub oleju po minucie z każdej strony. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Suchy chleb, zwłaszcza razowy, świetnie nadaje się do zagęszczania zup i sosów. Pokrój go drobno i wrzuć do garnka pod koniec gotowania. Zastąpi niezdrową białą mąkę i wzbogaci smak potraw.
Zobacz także: