Zadziwiające właściwości oleju
Olej kukurydziany to bogate źródło witaminy E i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT, głównie omega-6.
Zarówno witamina E, jak i kwasy omega-6 chronią przed miażdżycą i nowotworami. Obniżają też poziom złego cholesterolu we krwi oraz łagodzą i regenerują uszkodzone błony komórkowe. Witamina E, zwana witaminą młodości hamuje też proces starzenia się organizmu.
Olej ten zalecany jest w codziennej diecie osób z atopowym zapaleniem skóry i przy łuszczycy. Najzdrowszy jest olej kukurydziany tłoczony na zimno. Najbardziej wartościowy jest, gdy jemy go na surowo, dodając do sałatek i surówek.
***
Kukurydziane żniwa
Gotowane kolby, popcorn i płatki śniadaniowe to zamorscy przybysze, do których większość z nas zdążyła się już przekonać. Pora poszerzyć wiedzę o tym, co dobrego można zrobić z kukurydzy. Pomysły wykiełkują szybko, gwarantujemy. Wystarczy, że zamiast po całe ziarna sięgniesz po drobną kaszę i ugotujesz polentę. A potem przyrządzisz z nią sałatkę, lasagne albo elegancki deser. Czytaj dalej >>>