Zamienniki jajek

Myślisz, że nie uda się bez nich upiec ciasta, przyrządzić pasztetu lub mielonych kotletów? Mylisz się! Potrawy bez jaj mogą być pyszne.

W Polsce zjadamy średnio 160 jaj  w ciągu roku (w różnej postaci)
W Polsce zjadamy średnio 160 jaj w ciągu roku (w różnej postaci)123RF/PICSEL

Zamień na masło orzechowe

Zapewni potrawom spoistość i jedwabistą konsystencję. Nadaje się zarówno do deserów, wypieków, jak i kotletów, gołąbków, krokietów. 

Trzy łyżki masła orzechowego zastąpią jedno jajko. Możesz także kupić lub zrobić masło z orzechów nerkowca. 

Ma mniej wyrazisty smak niż to z orzeszków ziemnych i więcej białka oraz składników mineralnych. 

Szklankę orzechów miksuj aż uzyskasz jednolitą, kremową masę. Jeśli chcesz mieć nieco rzadsze masło, dodaj łyżkę oleju z orzechów włoskich, ziaren sezamu lub z awokado. Trzymaj w lodówce. Zachowa świeżość przez miesiąc.

Wykorzystaj len 

Świetnie nadaje się do ciast, kremów, mielonych kotletów, pasztetów itp. Nasiona lnu po namoczeniu w wodzie wydzielają kleistą substancję, która wiąże składniki równie skutecznie jak jajka. Jedno jajo zastąpisz łyżką mielonego siemienia namoczonego w trzech łyżkach gorącej wody. 

Możesz także użyć nasion chia. Nadają się szczególnie do dań słodkich oraz deserów. Łyżkę ziarenek zalej 4-5 łyżkami zimnej wody lub mleka, wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki.

Dosyp mąki ziemniaczanej 

Dosyp mąki ziemniaczanej. Nada potrawom kleistości i połączy składniki. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych. Trzy łyżki skrobi ziemniaczanej zastąpią jedno jajko w kotletach mielonych, gołąbkach. Do ciasta użyj raczej mąki z cieciorki albo migdałowej, ponieważ zbyt duża ilość kartoflanej sprawi, że wypieki będą twarde.

Ubij pianę z cieciorki

A raczej z wody, w której ją gotowałaś lub z puszki. Ubija się równie łatwo jak białka jajek i możesz dodać ją do ciasta albo upiec z niej bezę. Woda z gotowania ciecierzycy jest najlepsza, ale jeśli jej nie masz, możesz użyć tej, w której gotowałaś białą fasolę. 

Czerwona lub czarna zabarwi płyn i nie będzie się nadawał np. na bezę. Po odcedzeniu ziaren wystudź wodę. Możesz schłodzić ją w lodówce. 

Potem przelej do głębokiej miski i ubij mikserem. Jeśli chcesz dodać cukier, zrób to dopiero wtedy, gdy piana będzie sztywna. Potem możesz dosypać kakao, czekoladę w proszku i ozdobić pianą deser.

Dodaj mus

Przeciery owocowe i warzywne także spełnią się w roli zamiennika jaj. Dzięki nim wypieki będą miękkie i wilgotne. Zamiast jednego jajka użyj ćwierć szklanki dojrzałych zmiksowanych jabłek, gruszek, moreli, mango, dyni, awokado lub bananów. 

Z przetartego awokado albo banana z dodatkiem kakao możesz zrobić nadzienie do babeczek i naleśników. Do musu z awokado dołóż trochę miodu, domowych konfitur lub zmiksowanych daktyli albo fig. Kremu z banana nie musisz dosładzać, choć doskonale smakuje w połączeniu z konfiturami. 

Zobacz także: 

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas