Zielona herbata. Jak ją parzyć

​Ten smaczny napój wspomaga trawienie, zapobiega chorobom serca i poprawia jasność umysłu.

Jeden błąd może całkowicie zepsuć smak herbaty
Jeden błąd może całkowicie zepsuć smak herbaty123RF/PICSEL

Ważna jest temperatura

Nigdy nie zalewaj zielonej herbaty wrzątkiem. Woda nie może być gorąca. Po jej zagotowaniu odczekaj 5-7 minut.

Gdy chcesz uzyskać napój dodający energii, zaparzaj zieloną herbatę krótko, zaledwie 2-3 minuty.

Jeśli masz ochotę na napój o działaniu relaksującym, zaparzaj ją 5-6 minut. Taki napar warto pić wieczorem.

Nie wyrzucaj fusów. Zalewaj je wodą 3 razy. Trzecie parzenie jest najbardziej wartościowe.

Zobacz także:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas