Zrób z cebuli... chryzantemę

Pospolita cebula może stanowić piękną dekorację twojej popisowej potrawy.

Nie musisz jej zjeść. Sprawdź, co jeszcze możesz z nią zrobić.
Nie musisz jej zjeść. Sprawdź, co jeszcze możesz z nią zrobić.123RF/PICSEL

Niewielką cebulę obierz i odetnij na dole około 0,5 cm od miejsca, z którego wyrastają korzenie. Natnij cebulę od góry (od miejsca, skąd wyrasta szczypior), uważając, by nie przeciąć jej całkowicie.

Teraz analogicznie nacinaj prostopadle do pierwszego cięcia. Nacinaj tyle razy, ile to możliwe. Naciętą cebulę włóż do wody o pokojowej temperaturze, poczekaj, aż płatki "chryzantemy" się rozwiną. Może  to trwać  od 1 do  3 godzin.

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas