Wcale nie cytryna i cukier! Oto sześć innych pysznych dodatków do herbaty

Popularny napar będzie jeszcze lepszy, jeżeli dodasz do niego te składniki. Znakomicie sprawdzą się zimą!

123RF/PICSEL

Wcale nie cytryna i cukier! Oto sześć innych pysznych dodatków do herbaty

Goździki 

Herbata z goździkami nie tylko rozgrzeje cię w chłodne zimowe wieczory. Ma również inne atuty. Babcie doskonale wiedzą, że przy przeziębieniu warto jest sięgnąć po napar z ich dodatkiem.

Goździki wspaniale pachną. Ważniejsze jest jednak to, że zawierają one cenny eugenol, który może pomóc przy problemach trawiennych lub infekcjach oddechowych.
Cynamon

Cynamon to nie tylko świetna przyprawa, lecz także świetny sposób na pozbycie się wielu dolegliwości zdrowotnych. 

Pozytywnie wpływa na trawienie. Zapobiega też wzdęciom i zaparciom. 

Picie naparu z dodatkiem cynamonu może pomóc również na zmęczenie. Nie zaszkodzi więc sięgnąć po niego wtedy, kiedy mamy jeszcze przed sobą dużo pracy lub nauki.
Imbir

Herbata z imbirem to doskonały sposób, aby rozgrzać się w mroźny zimowy dzień. W lecie również nie powinno się z niej rezygnować, bo znakomicie gasi pragnienie. 

Imbir może też przynieść ulgę przy bólach stawów lub mięśni. Wszystko za sprawą swoich przeciwzapalnych właściwości.
Mleko

W Polsce herbata z mlekiem inaczej nazywana jest również "bawarką". Niektórzy uważają, że powinno się ją pić na ciepło.

Aby jeszcze lepiej smakowała, to można ją dodatkowo doprawić niewielką ilością rumu lub cynamonu. 

Jest popularna zwłaszcza w Wielkiej Brytanii.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas