Trzy lecznicze okłady z ziemniaków

O zdrowotnych właściwościach tych bulw wiedziały doskonale nasze babcie. Warto przypomnieć sobie, w jaki sposób je wykorzystać w leczeniu drobnych urazów i infekcji.

123RF/PICSEL

Trzy lecznicze okłady z ziemniaków

Na zapalenie oskrzeli 

Ugotuj pół kilograma ziemniaków w mundurkach. Gdy nieco ostygną, zawiń je w gazę lub bawełnianą ścierkę. Rozgnieć wałkiem na płasko, aby powstała cienka warstwa. Ciepły okład przyłóż na klatkę piersiową i owiń się kołdrą lub kocem. Zdejmij, gdy wystygnie. Aby przedłużyć działanie ciepła, posmaruj maścią kamforową miejsce, w którym robiłaś okład. Zabieg rób raz dziennie, najlepiej wieczorem, przez 4–5 dni.
Na ból głowy

Dwa surowe ziemniaki ze skórką dokładnie wyszoruj i osusz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włóż do lodówki na 30 minut. Następnie zawiń w gazę. Jeśli wytworzył się sok, odciśnij go. Uformuj kompres i przyłóż go do czoła i skroni. Trzymaj przez ok. 20–30 minut.
Na poparzenia

W razie poparzenia się w trakcie gotowania albo pieczenia, jak najszybciej włóż oparzone miejsce pod strumień zimnej wody. To złagodzi ból i zapobiegnie powstaniu pęcherzy. Gdy ból nieco ustąpi, obierz ze skórki surowego ziemniaka. Obierki ponacinaj lub lekko rozgnieć tłuczkiem tak, żeby puściły sok i przyłóż na poparzoną skórę. Trzymaj ok. 5–7 minut. Okład z ziemniaka rób 2 razy dziennie przez 2–3 dni.

Źródło: Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas