Sześć sposobów na obniżenie cholesterolu

Nadmiar cholesterolu szkodzi nie tylko układowi krwionośnemu – związek ten stanowi główny składnik kamieni żółciowych. Podstawowe znaczenie dla stężenia cholesterolu (zwłaszcza frakcji LDL) ma zawartość w diecie kwasów tłuszczowych

123RF/PICSEL

Sześć sposobów na obniżenie cholesterolu

Siemię lniane

Ziarna lnu są najlepszym źródłem roślinnych związków – lignanów, które obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom dobrego (HDL). A zbyt duża ilość złej frakcji prowadzi do zwężenia światła naczynia, co z kolei utrudnia przepływ krwi i dotlenienie organizmu. W związku z tym zwiększa się ryzyko np. udaru mózgu czy zawału serca. Dlatego sięgaj regularnie po nasiona lnu zarówno w postaci całych ziaren jak i mielonych – najlepiej 2-3 łyżki dziennie. Możesz je zaparzać lub dodawać do potraw.
Płatki owsiane

Są bogate w beta-glukan, czyli rozpuszczalny błonnik, który oczyszcza naczynia krwionośne ze złogów cholesterolu. Zmniejsza też poziom hormonu głodu, chroniąc przed podjadaniem oraz spowalnia proces przyswajania cukrów i wchłaniania tłuszczu. Już 3/4 szklanki płatków owsianych dziennie może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 20 procent. Rozpoczynaj dzień od miseczki płatków ze świeżymi lub suszonymi owocami oraz migdałami, orzechami, pestkami dyni, słonecznika, ziarnami sezamu. Jedz je także na kolację, bo ułatwiają zasypianie.
Migdały

Redukują poziom złego cholesterolu i podwyższają stężenie dobrego, ponieważ zawierają dużo witaminy E, błonnika i kwasów omega-3. Są bezpieczną przekąską, bo mimo wysokiej kaloryczności, garść dziennie nie spowoduje przyrostu wagi. Przeciwnie, migdały pomogą Ci pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, zwłaszcza z brzucha, ponieważ poprawiają przemianę materii.
Tłuste ryby

Szczególnie morskie są bogate w kwasy omega-3 chroniące przed miażdżycą. Jedz je minimum raz w tygodniu. Ale nie smażone – przyrządzaj je na parze lub w piekarniku. Od czasu do czasu sięgaj też po wędzone czy marynowane. Dania rybne podawaj np. z gruboziarnistą kaszą oraz warzywami polanymi tłoczonym na zimno olejem roślinnym lub oliwą z oliwek – one również dostarczą kwasów omega-3, a do tego także wielu witamin i minerałów.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas