Jak wykorzystać jedzenie do zera?

Wykorzystywanie resztek jedzenia to nowy trend. Jeżeli na naszych oczach gniją owoce lub warzywa, marnuje się kasza z obiadu lub starzeje chleb to znaczy, że kupujemy za dużo. Warto robić listę, a co zrobić z tym, co zostało w lodówce i na kuchennym blacie?

123RF/PICSEL

Jak wykorzystać jedzenie do zera?

Banany całkiem przejrzały? Upiecz z nich racuchy, dodaj do muffinek lub wykorzystaj w deserze zamiast jajka (jeśli oczywiście jest w przepisie). 

Jeśli banan nie nadaje się już do jedzenia, zużyj go jako nawóz do kwiatów (ze skórką). 

Został kawałek banana, ogórka lub łyżka oleju kokosowego? Zrób z nich maseczkę na twarz.
Zmarszczone jabłka zawiń w ciasto francuskie, upiecz i polej śmietanką. Pyszny deser gotowy w 10 minut.

Obierki jabłek zagotuj z cynamonem i plastrem cytryny. To dobry napój do picia. Można posłodzić lub pod koniec gotowania wrzucić szczyptę herbaty.
Warzywa z rosołu możesz wykorzystać jako dodatek do pasztetu. 

Z kaszy, jaka została po obiedzie, można zrobić jarskie kotlety. Dodaj tylko ugotowaną soczewicę lub warzywa i jajko.
Ze zwiędłych warzyw zrób gulasz warzywny. Pokrój je, obsmaż na oleju i uduś w garnku.

Źródło: Twoje Imperium
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas