Sześć sposobów na poprawę odporności

Na przełomie zimy i wiosny nasza odporność często jest osłabiona. Co robić, by zadbać o swoje zdrowie?

article cover
123RF/PICSEL

Sześć sposobów na poprawę odporności

1. Miód manuka

​Może uchronić cię przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczymi. Dzięki dużej zawartości methylglyoxalu (MGO ) zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze równie skutecznie jak antybiotyk, ale nie osłabia odporności. Przeciwnie - wzmacnia ją i wspiera organizm w zmaganiach z chorobą. Miód manuka stosuj profilaktycznie, aby uniknąć zakażeń, a także wtedy, gdy infekcja już cię dopadnie. 
Zapobiegawczo wystarczy produkt o niższym stężeniu methylglyoxalu, czyli MGO 100+ lub MGO 250+. W czasie choroby wybierz wyższe stężenie - MGO 400+ albo MGO 550+. Taki miód wesprze układ immunologiczny, ale także złagodzi objawy przeziębienia - zmniejszy ból gardła, mięśni, głowy. 
Jedz dwie-trzy łyżeczki miodu manuka dziennie, minimum 20 minut przed posiłkiem.
2. Cebula i czosnek

Lepiej radzą sobie z wirusami i bakteriami niż antybiotyki. Mobilizują także białe krwinki do obrony przed chorobą. Poprawią twoją odporność pod warunkiem, że będziesz je jadła często. 
Możesz też przygotować z nich syrop z miodem, imbirem i cytryną. Dodatki te stłumią silny aromat warzyw. Posiekaj cebulę, cztery ząbki czosnku, kawałek imbiru i wymieszaj z trzema łyżkami miodu oraz sokiem z całej cytryny. Odstaw na dobę. Pij trzy łyżeczki dziennie.
3. Kurkuma

Podnosi poziom peptydu, który chroni przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi. Jeśli infekcja już się rozwinie, zawarta w roślinie kurkumina wspomoże leczenie. Warto wymieszać sproszkowane kłącze z pieprzem. Kurkumina najskuteczniej działa bowiem w połączeniu z piperyną - składnikiem pieprzu.
4. Żurawina

​A jest bogata w witaminy i minerały. Dzięki temu skutecznie zwalcza wirusy i drobnoustroje. Przyspiesza leczenie infekcji, ogranicza namnażanie się bakterii i ułatwia ich wydalanie z organizmu. Pij codziennie przynajmniej pół szklanki niesłodzonego soku z żurawiny, a unikniesz przeziębienia. Możesz rozcieńczyć go wodą, bo jest cierpki. Jeśli wolisz suszoną żurawinę, wybieraj taką z upraw ekologicznych - bez oleju i cukru.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas