Miody. Jak połapać się w tym gąszczu?

Jedna łyżeczka miodu, pod warunkiem, że zjadasz ją codziennie przez cały rok, działa niczym szczepionka, uodparniając organizm na wiele chorób.

123RF/PICSEL

Miody. Jak połapać się w tym gąszczu?

Lipowy

Dobry na przeziębienie - ma właściwości antybakteryjne, dostarczy witamin z grupy B, witaminy C. Miód lipowy łagodzi kaszel, obniża gorączkę, a także uspokaja.

Sięgaj po niego, gdy dopadną cię przeziębienie lub grypa. Jego związki pomagają niszczyć drobnoustroje występujące na błonach śluzowych dróg oddechowych, nosa i gardła.

Ma działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, przeciwkaszlowe i wykrztuśne.

Wspomaga także leczenie zapalenia oskrzeli i zapalenia płuc.
Wielokwiatowy

Działa jak naturalny antybiotyk, podaje się go na wzmocnienie i w infekcjach. 

Poleca się go także osobom dbającym o linię (nie jest zbyt kaloryczny). 

Warto go podawać dzieciom, ponieważ miód wielokwiatowy ma właściwości antyalergiczne i przeciwdziała próchnicy. 

Służy seniorom - wzmacnia serce, wątrobę i jelita.
Akacjowy 

Zmniejszy wzdęcia i zaparcia, łagodzi zgagę. Działa uspokajająco, korzystnie wpływa na gardło w infekcji dróg oddechowych. Warto go podawać niejadkom - poprawia apetyt. 

Jest to jedyny miód, po który mogą od czasu do czasu sięgać osoby chorujące na cukrzycę w lekkiej postaci.

Miód akacjowy zawiera bowiem mniej niż inne rodzaje glukozy, a więcej fruktozy.

To cukier prosty, który jest bezpieczniejszy dla diabetyków, m.in. dlatego, że ma niski indeks glikemiczny.

Jednak i jego nie można jeść w nadmiarze, dlatego przed włączeniem go do diety skonsultuj się z lekarzem.

Miej go pod ręką także, gdy odczuwasz zmęczenie i spadek energii albo gdy czeka cię wzmożony wysiłek umysłowy. 

Stanowi on bowiem źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, których potrzebuje twój mózg.
Miód wzmocni organizm, dostarczy cennych witamin i minerałów, a także doskonale nawilży skórę suchą, łuszczącą się i trądzikową. Można nim smarować krostki i owrzodzenia, ponieważ ma działanie antybakteryjne.

Zdaniem naukowców miód wzmacnia kości. To ważna wiadomość dla osób zagrożonych osteoporozą. Co jeszcze powinniśmy o nim wiedzieć?
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas