Jedz, pij i chudnij

Jeść i nie tyć? Tak, bo żeby chudnąć, trzeba jeść! To nie tajemnica, że zbyt restrykcyjna dieta często prowadzi do tycia, ponieważ zaraz po jej zakończeniu szybko przychodzi efekt jo-jo. Dlatego by chudnąć, trzeba jeść, ale rozsądnie. Dotyczy to zwłaszcza pań w okresie okołomenopauzalnym, bo wtedy metabolizm zwalnia. Są zioła, które poprawią przemianę materii, oczyszczą organizm ze złogów, usprawnią pracę wątroby. Do codziennego menu warto włączyć niektóre warzywa (karczoch, kolendra) i owoce (banan). Ważne, by posiłki jeść regularnie i często (co 2-3 godziny), a porcje – małe.

Jedz, pij i chudnij

Morszczyn pęcherzykowaty jest brunatną algą wspomagającą odchudzanie. Zawarte w nim substancje powodują stopniowe wchłanianie węglowodanów, dzięki czemu nie mamy napadów wilczego głodu. Wpływa też na gospodarkę hormonalną, ponieważ jest źródłem jodu  i bromu. Zapobiega też efektowi jo-jo. Łyżeczkę suszonego morszczynu zalej szklanką wrzątku, pij raz dziennie przed posiłkiem, na który masz wielki apetyt. Można przyjmować go też w kapsułkach.

Źródło: Świat i ludzie
Karczoch 

To wspaniałe warzywo wspiera  wydzielanie żółci, która ułatwia trawienie. Wyciąg  z liści karczocha (kupisz  w kapsułkach lub jako płyn do picia) zmniejsza ilość tłuszczu  w wątrobie. Karczoch zawiera sporo błonnika, dając uczucie sytości. Cynaryna w nim zawarta przyspiesza spalanie tłuszczów, a kwas chlorogenowy 
blokuje wchłanianie cukrów i sprawia, że organizm musi czerpać energię z zapasów.
Kolendra 

Działa podobnie jak bratek. Jej zieloną nać warto dodawać do sałatek i zup jak najczęściej. Możesz też przygotować odchudzający koktajl z jej zielonej naci, banana i jogurtu naturalnego. Nie dodawaj do niego  już cukru,  a jedynie odrobinę miodu. Najlepiej jeść mały pęczek natki kolendry dziennie.
Bratek trójbarwny oczyszcza, działa moczopędnie i pomaga schudnąć. Często jest składnikiem ziołowych herbatek odchudzających. Pobudza przemianę materii, a dzięki zawartości śluzu, daje uczucie sytości na dłużej. Odwar przygotowany  z łyżki ziela i szklanki wrzątku (gotuj 5 min na małym ogniu) warto pić 2 razy dziennie.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas