Sześć sposobów na szkodniki w kuchni

Mogą się pojawić w każdym, nawet w sterylnym domu. Bądź więc ostrożna już wtedy, gdy robisz zakupy. Regularnie przeglądaj kuchenne szafki, aby pozbyć się niechcianych intruzów.

article cover
123RF/PICSEL

Sześć sposobów na szkodniki w kuchni

​1. Co ci zagraża?

Amatorami żywności są nie tylko mole, ale i inne owady: mrówki, trojszyki, skorki, żywiak chlebowiec, świdrzyk cygarowiec, mącznik młynarek, karaluchy, prusaki, psotnik zakamarnik (gryzek), rozkruszek. 

Sprawdź, jak się ich skutecznie pozbyć domowymi sposobami.
4. Domowe środki

Z kolei mrówki odstraszy rozsypany cynamon (np. przy szparach okien i w drzwiach ). Miejsca ich wędrówek smaruj wazeliną (jest bezwonna) lub skrop sokiem z cytryny.

Możesz użyć soli, pieprzu, proszku do pieczenia, tzw. chińskiej kredy. Albo zrób mieszankę z boraksu (zmieszaj go z wodą, cukrem i dodaj żółtko), umieść na spodku i ustaw tam, gdzie pojawiają się faraonki.​

Na zdj. rozkruszek
2. Porządki

Wyrzuć zainfekowane produkty i te, które z nimi sąsiadowały. Często sprzątaj kuchnię, na bieżąco wyrzucaj śmieci, aby odpadki nie zalegały. 

Trzymaj żywność w zamkniętych, zakręcanych pojemnikach, przeglądaj torebki z jedzeniem, które przyniosłaś ze sklepu. Po sprzątaniu pozbądź się worka z odkurzacza.

Na zdj. mrówki
3. Zapachy

Insekty nie znoszą zimna, a uwielbiają wilgoć i ciemność, dlatego często wietrz i osuszaj wszystkie kąty. 

Sięgnij po aromatyczne olejki: lawendowy, miętowy, leśny. Warto też rozłożyć saszetki z goździkami, liśćmi laurowymi, wrotyczem, a także przecierać szafki wodą z octem lub detergentem.

Możesz też ustawić miskę z gorącym octem, zamknąć drzwiczki i poczekać, aż wystygnie.​

Na zdj. trojszyk
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas