Nie wylewaj wody po makaronie

Gotujesz makaron, a później wylewasz tę wodę? Przekonamy cię, że warto ją wykorzystać.

article cover
123RF/PICSEL

Nie wylewaj wody po makaronie

Piękne włosy 

Woda po gotowanym makaronie sprawdzi się też jako odżywka do włosów – zwłaszcza suchych i zniszczonych.
Dlatego warto ją wykorzystać. Możesz na niej ugotować zupę albo przyrządzić sos – zagęści potrawę i wzbogaci jej smak.
Wylewanie wody po ugotowanym makaronie to codzienność. Większość ekspertów  uważa, że to błąd. Dlaczego? Zawiera ona sporo składników odżywczych i mikroelementów.
Po ostudzeniu wetrzyj ją we włosy, zostaw na 10 minut i spłucz. Możesz też dodać ją do kąpieli lub wymoczyć w niej stopy. Nawilży i zmiękczy skórę. Ważne! Wody z ponownym zamiarem jej użycia nie należy solić.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas