Kwas foliowy jest ważny także w dojrzałym wieku

Często zapominamy, że kwas foliowy jest istotny również po 50. roku życia Nie tylko łagodzi objawy menopauzy, ale także zmniejsza ryzyko miażdżycy, udaru i chorób serca. Jego niedobór stwierdza się często u osób z chorobą Alzheimera i depresją.

123RF/PICSEL

Kwas foliowy jest ważny także w dojrzałym wieku

Aby produkty miały jak najwięcej kwasu foliowego: przechowuj je w ciemnym miejscu, ponieważ kwas foliowy utlenia się pod wpływem światła. 

Spożywaj je na surowo lub gotuj krótko na małym ogniu. Witamina ta jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. 

Źródło: Tele Tydzień
Warto jest jeść również korzenie i liście pietruszki, ciecierzycę, żółtko jaja kurzego, brukselkę, brokuły, jarmuż oraz szparagi
Organizm nie potrafi sam wytwarzać tej ważnej witaminy, dlatego musimy ją na bieżąco dostarczać z dietą. Trudno przedawkować kwas foliowy, bo jego wchłanianie wcale nie jest takie proste. 

Najlepsze źródła kwasu foliowego to: szpinak, buraki, awokado, pomarańcz, nasiona słonecznika lub biała fasola.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas