Produkty, które zalegają w jelitach

Trawienie posiłków zależy od tego, z jakich produktów zostały przygotowane. Niektóre z nich mogą zalegać w układzie pokarmowym, powodując nieprzyjemne skutki uboczne. Wzdęcia, uczucie ciężkości i niestrawność to tylko kilka przykładów.

article cover
123RF/PICSEL

Produkty, które zalegają w jelitach

Orzechy 

O orzechach mówi się zazwyczaj w samych superlatywach. Są bogatym źródłem witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Udowodniono naukowo, że ich jedzenie wpływa zbawiennie na układ krążenia. Orzechy zmniejszają ryzyko zachoworań na cukrzycę. Chronią również przed zawałem serca i udarem mózgu. Spożywanie ich w zbyt dużych ilościach ma jednak poważne konsekwencje. 

Orzechy mogą powodować wzdęcia i bóle brzucha. Znajdujące się wewnątrz garbniki to substancje ciężkostrawne. Właśnie z tego powodu orzechy mogą długo zalegać w jelitach i je blokować. Szczególnie problematyczne dla układu pokarmowego są orzechy prażone i solone.
Mięso wieprzowe

Wieprzowina króluje na polskich stołach. Kto z nas nie lubi tłustych żeberek, jajecznicy na boczku czy klasycznego kotleta schabowego. Tłuszcze rozkładają się dopiero w jelitach, czyli na samym końcu układu pokarmowego. Mięso wieprzowe zazwyczaj smażymy w sporych ilościach oleju, jakby sam produkt nie był wystarczająco ciężkostrawny. Takie połączenie sprawia, że nasze ulubione dania dłużej zalegają w układzie pokarmowym.
Podczas przyrządzania potraw z wykorzystaniem grzybów często popełniamy spory błąd i dodajemy do nich równie ciężkostrawne produkty, takie jak śmietanka czy zasmażka. 

Grzyby szybciej strawią się, gdy udusimy je we własnym sosie i towarzystwie ziół, które ułatwią trawienie. Możecie wykorzystać majeranek, kminek oraz tymianek.

Nie łączcie grzybów z mięsem oraz alkoholem. Najnowsze badania wskazują, że wysokoprocentowe napoje ścinają w żołądku białko, przedłużając tym samym proces trawienia. Zjedzona potrawa popita sporą ilością alkoholu staje się odporna na działanie soków trawiennych.
Nie trzeba rezygnować z wieprzowiny, żeby cieszyć się dobrym zdrowiem i smukłą sylwetką. Chude mięso wieprzowe z szynki lub schab z mniejszą zawartością tłuszczu jest lepiej trawiony przez organizm, a zawartość wykorzystywanego w ważnych procesach białka jest znacznie wyższa. Chude części świń są niskokaloryczne i sprawdzą się nawet w bardzo restrykcyjnych dietach.
+4
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas