Dieta na obniżenie cholesterolu

Cholesterol zapycha naczynia krwionośne i może stanowić poważne zagrożenie dla życia człowieka. Nic więc dziwnego, że bardzo się go obawiamy. Aby ustrzec się przed nadmierną ilością „złego” cholesterolu we krwi należy włączyć do diety produkty, które chronią przed jego zaleganiem. Oto kilka propozycji!

123RF/PICSEL

Dieta na obniżenie cholesterolu

Te produkty warto ograniczyć

Warto wyeliminować z diety wszelkie tłuszcze zwierzęce: masło, smalec, tłuste mięsa i wędliny oraz sery. Dieta bogata w takie produkty może zwiększyć ryzyko miażdżycy, chorób serca czy układu krwionośnego.
Jeśli w twoim organizmie znajduje się za dużo „złego” cholesterolu, załącz do jadłospisu więcej ryb. Dwie porcje tygodniowo (120 g – jedna porcja) mogą skutecznie obniżyć poziom niezdrowych substancji lipidowych. Jakie ryby wybrać? Najlepiej te morskie, bogaty w tłuszcze omega-3: sardynki, makrelę, halibuta czy łososia.
Wybieraj jak najmniej przetworzone produkty. Zamiast chleba pszennego wybierz razowy, sięgaj po pełnoziarnisty makaron, kaszę o dużych ziarnach oraz owoce i warzywa, hodowane w Polsce. Ze złym cholesterolem świetnie poradzi sobie aronia oraz… jabłka! Te ostatnie są bogatym źródłem błonnika.
Zajadaj również czosnek. Zawarta w nim allicyna obniża poziom cholesterolu. Jeden ząbek dziennie wystarczy, aby wspomóc leczenie. Możesz pokroić go na plasterki i rozłożyć na kromce chleba – będzie świetnie smakować w takim połączeniu.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas