Przedwiośnie sprzyja przeziębieniom

Wszyscy boimy się jednego wirusa, który od roku wywrócił nasze życie do góry nogami. Pamiętajmy jednak, że wraz z ociepleniem, dopaść nas mogą zwykłe przeziębienia. Jak zatem wzmocnić odporność, by przedwiośnie nie dało się we znaki?

article cover
123RF/PICSEL

Przedwiośnie sprzyja przeziębieniom

By żelazo łatwiej się wchłaniało, potrzebna jest witamina C. Tę znajdziesz w niezastąpionych kiszonkach, nieważne, czy będzie to nasza swojska kapusta kiszona, ogórki czy egzotyczne kimczi. Witamina C jest jednym z antyutleniaczy, które niszczą drobnoustroje.
Wreszcie warto sięgnąć po jeżówkę purpurową (echinacea purpurea), która pobudza  odporność, a także działa odkażająco i przeciwzapalnie. Pomaga przy leczeniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych.

Można korzystać z jej dobrodziejstw zarówno w trakcie choroby, jak i profilaktycznie.
Sprawdź jaki masz poziom żelaza. Zbyt niski naraża cię na infekcje i różnego rodzaju przeziębienia. Najlepszym sposobem na uzupełnienie ważnego dla zdrowia pierwiastka jest odpowiednia dieta, w której znajdzie się mięso. Jeśli go nie jesz, sięgnij po jarmuż, kaszę gryczaną, rośliny strączkowe i pestki.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas