Składniki, za które kochamy czekoladę

Dla wielu jest ulubioną przekąską. Świetnie smakuje i przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Nie każdy jednak wie, że w tych brązowych kostkach znajduje się bogactwo składników, wpływających pozytywnie na zdrowie.

article cover
123RF/PICSEL

Składniki, za które kochamy czekoladę

Magnez

Czekolada to przede wszystkim źródło magnezu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest odpowiedzialny za łagodzenie stresu, wzmacnia mięśnie i kości i stabilizuje funkcje układu nerwowego.
Teobromina

Pobudza lepiej niż kilka filiżanek kawy, to fakt! Teobromina zwiększa tętno i zmniejsza uczucie zmęczenia, a co więcej, działa dłużej niż kofeina.
Fetyloetyloamina

Ta substancja chemiczna odpowiedzialna jest za… odczuwanie przyjemności. Gdy zjadamy ją wraz z czekoladą, w organizmie zachodzi podobna reakcja chemiczna, jak w stanie zakochania. Fenyloetyloamina uwolni wasze endorfiny!
Polifenole

Wpływają pozytywnie na nasz nastrój, wykazują silne działania antyoksydacyjne oraz wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Ten składnik będzie również korzystnie oddziaływał na osoby zmagające się z wysokim poziomem cholesterolu.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas