Najzdrowsze przyprawy. Sprawdź, czy masz je w kuchni

Szczypta aromatycznej przyprawy potrafi zmienić smak dania: dodać mu pikantności, nieco słodkości czy ziołowego lub korzennego aromatu. Poza walorami kulinarnymi przyprawy mają również cenne składniki, które wpływają pozytywnie na zdrowie.

article cover
123RF/PICSEL

Najzdrowsze przyprawy. Sprawdź, czy masz je w kuchni

Pieprz cayenne

Wspiera odchudzanie, leczenie nadciśnienia i choroby wrzodowej. Może też zmniejszyć bóle reumatoidalne. Wszystko to dzięki zawartości kapsaicyny, czyli związku chemicznego przyśpieszającego przemianę materii i łagodzącej stany zapalne w organizmie. Naukowcy z Uniwersytetu w Notthingham udowodnili, że kapsaicyna hamować rozrost komórek rakowych. 

Pieprz cayenne można dodać do ulubionych potraw, chociaż sprawi, że będą znacznie ostrzejsze w smaku. Dobrym sposobem na regularne spożywanie przyprawy jest wsypanie połowy łyżeczki do letniej wody. Tak przygotowany napój należy wypić na czczo.
Czarnuszka

Ta niepozorna roślina to nie tylko bogactwo wyrazistego smaku, ale też właściwości wpływających pozytywnie na zdrowie. Jedzenie czarnuszki to świetny sposób na wzmocnienie pracy układu odpornościowego. Oprócz tego niewielkie czarne ziarenka zawierają kwasy tłuszczowe i różne rodzaje aminokwasów, a tym samym urozmaicają dietę. 

Czarnuszka jest źródłem witaminy A,E,F i tych z grupy B. Ponadto zawiera cynk, selen, magnez czy żelazo. Można przygotować z niej napar ziołowy i popijać profilaktycznie lub kupić osobno jej ziarenka, które można dosypywać do posiłków.
Goździki 

Kolejną przyprawą, która wykazuje działanie przeciwbólowe, są goździki. Suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego można żuć lub ssać, gdy dopadnie nas ból zęba lub chcemy odświeżyć oddech. Poza tym, że zmniejszą uczucie dyskomfortu, działają przeciwzapalnie, a więc mogą wpłynąć na zmniejszenie ogniska bólu. 

Z goździków możemy również przygotować pastę. Wystarczy zmieszać odrobinę goździkowego proszku z łyżeczką oleju cynamonowego i wymieszać oba składniki. Gotowe smarowidło aplikujemy w miejsce bólu i masujemy. Warto jednak wspomnieć, że w przypadku jamy ustnej lepiej sprawdzi się olejek. Wystarczy nasączyć nim wacik i przetrzeć obolałe miejsce.
Imbir

Wspiera pracę układu pokarmowego, ułatwiając nam trawienie. Likwiduje też wzdęcia, działa żółciopędnie i, co ciekawe, łagodzi mdłości. Dlatego wykorzystywany jest w trakcie chemioterapii lub tuż po wybudzeniu pacjenta z narkozy.

Imbir sprawdzi się też jako środek wspierający leczenie przeziębienia. Ma właściwości rozgrzewające, a do tego jest bogaty w witaminę C, B1 i B2. Przeciwwirusowo działają również zawarte w nim olejki eteryczne i żywice. Warto dodać kilka plasterków tego niezwykłego korzenia do herbaty!
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas