Jarmuż: Na długą młodość

Wygląd jego liści jest wyjątkowy. Nic dziwnego, że w starożytności uprawiano jarmuż nie tylko jako roślinę jadalną, ale i ozdobną.

article cover
123RF/PICSEL

Jarmuż: Na długą młodość

Dzisiaj pewnie nikt nie wsadza jarmużu od wazonu. Może i lepiej, bo korzyści płynących z wprowadzenia go do diety jest całe mnóstwo. Dlaczego służy naszemu zdrowiu? Co powinniśmy wiedzieć o jego właściwościach?
Nasz organizm zyska najwięcej, jeśli spożyjemy jarmuż na surowo. Najlepiej zmieszać go w pożywnym koktajlu. Do przyrządzenia go wystarczy: banan, jabłko, kilka liści jarmużu i sok pomarańczowy. Pokrojone składniki wrzucamy do blendera, dolewamy sok, a całość miksujemy.
Kuszącą opcją mogą okazać się chipsy. Z umytych liści usuwamy łodyżki i targamy je na małe kawałki. Układamy na blasze, a całość skrapiamy olejem rzepakowym, posypujemy solą i przyprawami, które lubimy. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni) na 6 do 10 minut.
Warto sięgać po jarmuż jeszcze z jednego względu – naukowcy cały czas badają jego właściwości antynowotorowe. Wszystko dzięki zawartości sulforafanu, który pełni również rolę silnego antyoksydantu. Jarmuż jest dzięki temu uznawany za roślinę przedłużającą młodość. Nic, tylko cieszyć się, że zdrowie i urodę możemy zapewnić sobie dzięki pożywieniu.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas