10 produktów dla zdrowia układu pokarmowego
Co jeść i pić, gdy męczą cię problemy trawienne?
1. Papaja
Wspomaga leczenie wrzodów i biegunki. Zażegnuje też zgagę i mdłości. Zawiera papainę - naturalny enzym, który usprawnia trawienie ciężkostrawnych potraw. Owoc papai ma pomarańczowy, czasem zielonkawy kolor, środek zaś wypełnia żółty lub różowy miąższ.
2. Siemię lniane
Napary z siemienia są sprzymierzeńcem osób cierpiących na wrzody żołądka i dwunastnicy. W łupinie lnu znajdują się duże ilości śluzu, który powleka cienką warstwą błony śluzowe przełyku, żołądka i częściowo dwunastnicy, osłaniając je przed agresywnym działaniem kwasów trawiennych.
Mielone siemię lniane można dodawać do surówek, zup czy sosów. Łyżeczkę zmielonego siemienia możemy zalać szklanką gorącej wody i wypić raz dziennie. Napar osłania błonę śluzową przewodu pokarmowego.
3. Ziemniaki
W dolegliwościach związanych z zapaleniem błony śluzowej żołądka, przy nadkwasocie, wrzodach dwunastnicy i żołądka, a także przy zaparciach pomagają ziemniaki. Najlepiej purée lub ugotowane w mundurkach. Muszą być jednak bez tuczących dodatków, tj. sosów, śmietany czy masła. Także świeżo wyciśnięty sok z ziemniaków zawiera substancję uśmierzającą lub łagodzącą bóle żołądka.
4. Suszone owoce
W suszonych owocach jest sorbitol, naturalny cukier, który pobudza produkcję żółci, co dobrze wpływa na trawienie. Owoce te zawierają również dużo błonnika. Dlatego, jeżeli cierpimy na uciążliwe i długotrwałe zaparcia, wystarczy codziennie zjeść trzy śliwki. Najlepiej namoczyć je wieczorem i zjeść rano, na czczo.
5. Jabłka
Są bogatym źródłem nierozpuszczalnego błonnika. Zawierają także pektyny i inne enzymy, wspomagające trawienie produktów, działających drażniąco na żołądek. Warto jednak pamiętać, by przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego unikać surowych jabłek, a zamiast nich wybrać pieczone lub duszone.
6. Otręby owsiane
To wspaniałe źródło błonnika. Do zachowania równowagi w układzie trawiennym potrzebne są oba rodzaje. Lista zalet otrębów owsianych jest bardzo długa: usuwają z organizmu kwasy żółciowe, toksyny i metale ciężkie, chronią śluzówkę jelit i zapobiegają zaparciom.
Przyczyniają się również do utrzymania zgrabnej figury lub zrzucenia zbędnych kilogramów, ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów i obniżają indeks glikemiczny posiłku. Dodatkowo pęcznieją w żołądku, dając poczucie sytości.
7. Cynamon
To przede wszystkim pogromca porannych mdłości, biegunki i nadmiaru gazów. Idealnie sprawdza się w połączeniu z pieczonymi jabłkami, ale świetnie smakuje też dodany do kurczaka, a nawet do zupy czy sałatki.
8. Koper włoski
Nieprzypadkowo herbatkę ziołową z koprem włoskim podaje się już niemowlętom. Uznany za bezlitosnego pogromcę gazów w jelitach, często podawany jest na koniec posiłku w indyjskich restauracjach. Aby doświadczyć dobrotliwych właściwości kopru włoskiego, wystarczy już połowa łyżeczki jego nasion dodana do potrawy.
9. Jogurt
Faktem jest, że jedzenie większości produktów mlecznych nie jest wskazane przy bólach brzucha czy rozstroju żołądka. Jednak porcja jogurtu naturalnego może pomóc złagodzić te dolegliwości. Pod warunkiem jednak, że wybierzemy odpowiedni jogurt, przede wszystkim naturalny, zawierający żywe kultury bakterii.
Zwróćmy uwagę, by nie miał dodatków w postaci np. cukru lub mleka w proszku. Zwiększymy liczbę dobrych bakterii w jelitach, co przeciwdziała biegunce, wspomoże trawienie i zmniejszy nieprzyjemne uczucie wzdęcia.
10. Czarna herbata
Lekka, niezbyt mocna, jest doskonałym lekiem na biegunkę, niestrawność, mniej skomplikowane zatrucia pokarmowe. Dzięki garbnikom, które mają działanie przeciwbakteryjne, wspomaga leczenie infekcji żołądkowych.