6 sposobów na lepsze wchłanianie substancji odżywczych
Czy znasz sprawdzone sposoby, aby organizm szybko przyswajał substancje odżywcze? Jest ich wiele, ale my wybraliśmy najlepsze. Oto one.
Ważne nawadnianie
Pij co dzień przynajmniej 1,5-2 litry wody. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania jelit i organizmu. To z jej pomocą zachodzą wszystkie reakcje chemiczne oraz procesy wchłaniania i transport substancji odżywczych. Wybieraj wodę źródlaną (ma niewiele minerałów, może sięgać po nią każdy bez względu na wiek) albo średnio-zmineralizowaną, która zawiera dużo składników (od 500 do 1500 mg na litr). Jej systematyczne spożywanie pokrywa nawet do 10% dziennego zapotrzebowania na magnez i wapń.
Owoce i warzywa najlepsze świeże
Powinnaś jeść je tuż po obraniu lub pokrojeniu, bo ważne witaminy, jak C czy beta-karoten, szybko się rozkła- dają pod wpływem powietrza. By w peł- ni wykorzystać składniki mineralne, spożywaj owoce i warzywa na śniadanie. Staraj się też sięgać po nie 2 godziny po ostatnim posiłku z mięsem, bo w połą- czeniu z nim zalegają w żołądku i jeli- tach. To prowadzi do ich fermentacji, dolegliwości trawiennych oraz słabego wchłaniania witamin i mikroelementów.
Osobno białka oraz węglowodany
Unikaj jedzenia mięs i ryb w towarzystwie kasz, ziemniaków czy makaronów. Węglowodany są bowiem trawione inaczej niż białka. Dlatego, jeśli połączymy te produkty, proces rozkładu i wchłaniania staje się dłuższy, pojawia się uczucie ociężałości i senności. Powstają wzdęcia, a także zaburzenia pracy układu pokarmowego i przyswajania składników odżywczych. Nasza propozycja? Jedz mięso i ryby z gotowanymi warzywami oraz surówkami. Podobnie makarony, ryż i kasze - tylko z jarzynami.
Posiłki bez wina
Wystrzegaj się popijania potraw winem czy innym alkoholem. Blokuje on przyswajanie wielu witamin, w tym z grupy B, D, K oraz mikroelementów - potasu i magnezu. Dodatkowo utrudnia wydzielanie enzymów trawiennych, a co za tym idzie - ogranicza rozkład pokarmów i samo wchłanianie. Jeśli masz ochotę na lampkę wina, wypij ją nie wcześniej niż 40 minut po posiłku, wtedy nie zaburzysz trawienia.
Dodawaj olej orzechowy
Wiele niezbędnych witamin, jak A, D, E i K, jest rozpuszczalnych w tłuszczach. Oznacza to, że aby mogły zostać przyswojone przez organizm, muszą być zjedzone w towarzystwie zdrowych tłuszczów nienasyconych. Dlatego do sałatek, surówek czy zielonych koktajli dodawaj łyżkę zdrowego oleju, np. arachidowego, z orzechów włoskich albo z laskowych. Nie tylko zawierają one cenne kwasy tłuszczowe, ułatwiające wchłanianie składników odżywczych w przewodzie pokarmowym, ale i same wpływają na lepszy stan komórek w organizmie.
Pełnoziarnisty chleb łącz z witaminą C
Pieczywo z mąki z grubego przemiału jest bogate w mikroelementy. W łuskach ma jednak coś jeszcze - związki zwane fitynami. A te mogą zaburzać wchłanianie magnezu, żelaza czy wapnia, prowadząc do ich niedoboru w organizmie. Na szczęście wystarczy połączyć pieczywo z witaminą C, bo zawarty w niej kwas askorbinowy zapobiega przyłączaniu się pierwiastków do fityn. Jedząc zatem makarony razowe, owsiankę, kasze, staraj się łączyć je np. z czerwoną papryką, natką, kapustą, jarmużem.
Zobacz także