6 sposobów na to, aby złagodzić menopauzę
Menopauza to często trudny dla kobiety czas w życiu. Jak poradzić sobie z dolegliwościami?
1. Pluskwica groniasta
Korzeń tej rośliny ma działanie rozkurczowe i przeciwzapalne. Doskonale wpływa na pracę hormonów żeńskich. Dzięki temu uderzenia gorąca oraz zaburzenia emocjonalne przestają być tak bardzo uciążliwe. Przekonasz się o tym, pijąc napar z pluskwicy.
Zalej 2 łyżeczki zioła 1/2 l wody i gotuj przez 3 minuty. Odstaw do naciągnięcia na kwadrans. Spożywaj 1-2 łyżki stołowe 3 razy dziennie (najlepiej 20 minut po jedzeniu). Uwaga, napar nie jest zalecany paniom o wrażliwym żołądku i jelitach.
2. Chmiel
Sięgnij po niego, gdy w nocy przekręcasz się z boku na bok. Olejek eteryczny, który znajduje się w szyszkach ma działanie relaksujące oraz wyciszające i w ten sposób przyspiesza sen. Herbatkę z suszonego chmielu warto pić codziennie, najlepiej godzinę przed pójściem do łóżka.
Łyżeczkę suchych szyszek wrzuć do garnuszka i zalej szklanką wody. Doprowadź do wrzenia. Odstaw na 10 minut. Odcedź. Napój ma dość gorzki smak, możesz więc dosłodzić go łyżeczką miodu.
3. Soja
Jest bogata w fitoestrogeny wręcz identyczne z estrogenami kobiecymi. Dzięki temu wpływa m.in. na poprawę nastroju oraz spowalnia proces wiotczenia skóry. W jej skład wchodzi też lecytyna, która zapobiega osteoporozie pomenopauzalnej. Jednak nie powinny jej jeść panie, które mają problemy z tarczycą, bo zaburza pracę tego organu.
Najlepsza jest soja fermentowana, czyli tofu i mleko sojowe. Tofu można pokroić w kostkę i usmażyć, a następnie dodać do surówki. Należy jeść je 1-2 razy w tygodniu. Z kolei mleko może zastąpić krowie i na stałe zagościć w menu.
4. Głóg
Jeśli uderzeniom gorąca towarzyszą skoki ciśnienia, sięgnij po głóg, który ochroni cię przed pojawieniem się nadciśnienia i dodatkowo wzmocni osłabione menopauzą serce. Jak sporządzić napój z głogu?
Łyżkę suszonych owoców zalej szklanką wody i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Przykryj i odstaw na kwadrans do naciągnięcia. Przecedzony wywar pij 2 razy dziennie przez 2-3 miesiące.
5. Czerwona koniczyna
Pomaga obniżyć wysoki poziom złego cholesterolu LDL, który w czasie menopauzy niebezpiecznie wzrasta. Poza tym zmniejsza tzw. zmiany zanikowe w obrębie nabłonka pochwy, co likwiduje dokuczliwą suchość i bolesność podczas stosunku płciowego czy związany z nią spadek libido.
Warto zastosować trwającą 2-3 miesiące kurację wzmacniającą i zażywać tabletki z wyciągiem z koniczyny czerwonej. Można też pić 1-2 razy dziennie herbatkę - łyżeczkę suszonego zioła zalej szklaną gorącej wody, a po 15 mi- nutach odcedź i wypij.
6. Olej lniany
Zawiera lignany mogące zastąpić estrogen - hormon, którego ubywa w trakcie menopauzy, a który przez lata chronił kobietę. Stąd tak wiele chorób przytrafia się paniom po 50. roku życia.
Dlatego codziennie rano na śniadanie warto zjadać tzw. serek dr Budwig - leczącej m.in. tą potrawą nowotwory.
Należy 2-3 łyżki oleju wymieszać ze 150 g białego chudego sera. Takie śniadanie powinno się kontynuować przez co najmniej 1-2 miesiące. Olej lniany po otwarciu trzeba trzymać w lodowce i zużyć w ciągu 1-2 miesięcy, ponieważ szybko jełczeje.
Zobacz również: