Antybiotykoterapia. Jak o siebie dbać?
Najważniejsza jest dieta uzupełniona probiotykami. Taki duet zmniejszy skutki uboczne tych leków.
Antybiotyki niszczą dobre bakterie w jelitach, co sprzyja rozwojowi grzybów i wirusów. Zaburzenia flory bakteryjnej mogą powodować osłabienie, spadek odporności, alergie, problemy z układem trawiennym (biegunki, bóle brzucha), afty oraz grzybicę pochwy. Na szczęście są sposoby na to, by uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji leczenia antybiotykami.
Zmień nawyki żywieniowe
Zmniejsz ilości węglowodanów. Unikaj słodyczy, makaronów, pieczywa oraz słodkich napojów. Zawarte w nich cukry są pożywką dla rozwoju szkodliwych drobnoustrojów. Obniżają też odporność.
Unikaj cytrusów. Osłabiają działanie antybiotyków.
Jedz warzywa oraz chude mięso. Dostarczą odpowiedniej ilości witamin, mikroelementów oraz białka To substancje niezbędne do regeneracji organizmu.
Stosuj domowe leki
Mikstura z miodu. Raz dziennie pij napój przyrządzony z łyżeczki miodu, rozpuszczonego w 1/3 szklanki letniej wody i wymieszanego z połową łyżeczki cynamonu.
Surówka z kapusty. Codziennie zjedz do obiadu miseczkę poszatkowanej, słodkiej kapusty. Na godzinę przed spożyciem zalej ją łyżeczką oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. Możesz do niej dodać dla smaku wyciśnięty ząbek czosnku albo posiekaną cebulę. Wzmocni organizm i oczyści go ze szkodliwych pozostałości po antybiotyku.
Jedz kiszonki, oliwki i pij kefiry
Codziennie zjedz garść kiszonej kapusty, jednego kiszonego buraka albo dwa ogórki. Kiszonki są źródłem kwasu mlekowego, witamin C, A, E i K i z grupy B. Wzmacniają odporność i regenerują organizmu. Mają także dużo błonnika, który usprawnia pracę jelit i zapobiega wzdęciom.
Jedz 10 oliwek dziennie. Ich zalewa to najczęściej roztwór z kwasu mlekowego.
Sięgaj po mleczne napoje fermentowane, np. jogurty, kefiry i maślanki. Zanim kupisz, sprawdzaj na opakowaniu, czy zawierają dobre bakterie Lactobacillus.
Ważne!
Zastosuj nasiona kminku. Łyżeczkę przyprawy zalej szklanką wody i gotuj przez 10 minut. Potem odcedź wywar i wypij albo dodaj do zupy. Zrób to raz dziennie.
Polub chrzan. Jedz 2 łyżeczki dziennie - dodawaj do zup, sosów, mięsa i kanapek. Zawiera witaminy C oraz glukozynolany, które przyspieszą leczenie.
Probiotyki. Zażywaj je prawidłowo!
W czasie leczenia antybiotykiem zadbaj o kondycję swoich jelit i pamiętaj o regularnym stosowaniu probiotyków.
Najlepszą przebadaną skuteczność ma probiotyk zawierający szczep bakterii Lactobacillus rhamnosus GG. Jedna kapsułka powinna zawierać minimum 10 miliardów CFU bakterii. Przyjmuj dziennie 1-2 kapsułki probiotyku, minimum 2 godziny przed antybiotykiem lub po nim. Bierz je jeszcze przez ok. 2 miesiące po zakończeniu antybiotykoterapii.
Uwaga! Probiotyk przechowuj zgodnie z zaleceniami producenta - albo w lodówce, albo w temperaturze pokojowej.