Aronia i jej cudowne właściwości

article cover
123RF/PICSEL

Aronia i jej cudowne właściwości

Ma korzystny wpływ na wzrok, szczególnie przy zaćmie, jaskrze i degeneracji plamki żółtej. Duża zawartość garbników sprawia, że owoce aronii mają bardzo cierpki smak. Dlatego dla niektórych lepiej wyciskać z nich sok i robić dżemy. Źródło: Rewia
Ma korzystny wpływ na wzrok, szczególnie przy zaćmie, jaskrze i degeneracji plamki żółtej. Duża zawartość garbników sprawia, że owoce aronii mają bardzo cierpki smak. Dlatego dla niektórych lepiej wyciskać z nich sok i robić dżemy. Źródło: Rewia123RF/PICSEL
Owoce aronii pomagają opóźnić proces starzenia się organizmu. Ich najcenniejszą zaletą jest bogactwo witamin, zwłaszcza występujących w śladowych ilościach w innych owocach i warzywach (P, C, B2, B3, B9, E). Zwierają także sporo makro i mikroelementów (wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan jod i bor).
Owoce aronii pomagają opóźnić proces starzenia się organizmu. Ich najcenniejszą zaletą jest bogactwo witamin, zwłaszcza występujących w śladowych ilościach w innych owocach i warzywach (P, C, B2, B3, B9, E). Zwierają także sporo makro i mikroelementów (wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan jod i bor). 123RF/PICSEL
Wyróżnia je duża zawartość antocjanów. Wszystkie te składniki sprawiają, że aronia poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, wzmacnia ich ściany, przez co mózg jest lepiej ukrwiony, reguluje się ciśnienie.
Wyróżnia je duża zawartość antocjanów. Wszystkie te składniki sprawiają, że aronia poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, wzmacnia ich ściany, przez co mózg jest lepiej ukrwiony, reguluje się ciśnienie. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?