Aronia wspomaga wzrok
Choć pochodzi z Kanady, to obecnie w Polsce mamy jej wielkie plantacje. Mimo cierpkiego smaku ma licznych fanów.
Dlaczego?
Ponieważ ze wszystkich ciemnych owoców to ona ma najwięcej antocyjanów - ciemnoczerwonych barwników, które dobrze działają na wątrobę, układ krążenia, a także zapobiegają nowotworom. Ale nie tylko!
Te niewielkie cząsteczki wpływają również na wzrok. Przede wszystkim poprawiają mikrokrążenie w gałkach ocznych. Dodatkowo wspomagają produkcję rodopsyny, dzięki której możliwe jest widzenie po zmroku. Udowodniono też, że antocyjany opóźniają procesy degeneracyjne w obrębie oka - jaskrę, zaćmę, AMD.
Jak przyrządzić syrop z aronii?
Umyj owoce, osusz i włóż na 2 doby do zamrażarki, by pozbyć się goryczy. Gotuj z cukrem lub ksylitolem (na 1 kg owoców 700 g substancji słodzącej). Przecedź i przelej do słoików.
Zobacz także: