Babcine sposoby na poprawę pamięci

Pamięć w dobrej formie pomaga utrzymać dieta. Oto kilka składników, które warto włączyć do codziennego menu.

article cover
123RF/PICSEL

Babcine sposoby na poprawę pamięci

Tymianek i pietruszka

Zawierają apigeninę, która poprawia pracę mózgu oraz zapobiega demencji.

Wymieszaj po 2 łyżeczki posiekanego tymianku i natki pietruszki, dosyp szczyptę ostrej czerwonej papryki. Możesz dołożyć rozmaryn, który też wspiera pamięć. Zioła utrzyj z oliwą z oliwek. Dodawaj do potraw, smaruj pieczywo.

Źródło: Na Żywo
Anyż 

Ziarenka anyżu biedrzeńca działają pobudzająco na mózg, rdzeń kręgowy i wegetatywny
system nerwowy.

Zagotuj 1 litr wody. Zmiel 7 łyżeczek nasion anyżu biedrzeńca oraz 1 sztukę anyżu
gwiazdkowego, wsyp do wrzątku. Gotuj na wolnym ogniu, aż połowa płynu wyparuje. Przecedź. Do ciepłego wywaru dodaj 2 łyżki miodu i łyżkę gliceryny spożywczej, wymieszaj. Przelej syrop do butelek z ciemnego szkła. Zażywaj po łyżce 3 razy na dobę
Czosnek niedźwiedzi

Substancje zawarte w liściach tej rośliny wzmacniają krążenie, pamięć i koncentrację.

Weź 1-2 łyżeczki świeżego lub suszonego ziela i zaparz w 200 ml wody albo mleka.
Pij 3-4 razy dziennie. Możesz też zrobić winko. Garść pokrojonych świeżych liści zalej 250 ml białego wina i krótko gotuj. Przecedź, ostudź, dopraw do smaku miodem. Pij jedynie parę łyków dziennie.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas