Badania do poprawki
Niepokoją cię wyniki podstawowych badań krwi? Spraw, żeby następne były lepsze! Przekroczone normy cholesterolu czy cukru lub niski poziom krwinek to sygnał, że twoje zdrowie jest w niebezpieczeństwie i... że trzeba działać!
Po co robić badanie krwi?
- Badając krew, poznasz stan swego układu krwionośnego i odpornościowego.
- Znając wyniki, możesz zapobiec rozwojowi wielu chorób.
- Badania krwi pozwalają rozpoznać zakażenia, nowotwory, anemię, reumatyczne zapalenie stawów, alergię.
- Dają obraz stanu szpiku kostnego i śledziony. Informują o tym, czy masz zaburzenia krzepliwości krwi.
- Podwyższony poziom cholesterolu - zwłaszcza w połączeniu ze zbyt wysokim cukrem - będzie bardzo ważnym ostrzeżeniem, że w twoich naczyniach krwionośnych zaczęły tworzyć się blaszki miażdżycowe, co z czasem może wywołać zawał serca lub udar mózgu.
- Zbyt wysoki poziom glukozy we krwi najczęściej oznacza cukrzycę.
- Badania rób co roku.
1. Jak obniżyć cholesterol?
- Wzbogać dietę o rozpuszczalny błonnik, który skutecznie zmniejsza wchłanianie tłuszczu. Dobrego błonnika dostarczą płatki owsiane i otręby. Możesz choćby dosypywać je do twarożku.
- Sięgaj po chude mięso i nabiał, rośliny strączkowe, oliwę.
- Na twoim stole często powinny pojawiać się tłuste morskie ryby (bogate w kwasy omega- 3) oraz orzechy, pestki słonecznika i dyni.
- Unikaj dań gotowych, tanich wędlin, żółtych serów.
- Ogranicz słodycze. Podnoszą cholesterol bardziej niż sam cholesterol obecny w diecie!
2. Gdy cukru jest za dużo
- Jedz pieczywo z pełnego przemiału, grubo mielone kasze i brązowy ryż.
- Wskazane są warzywa - najlepiej surowe, jedzone ze skórką.
- Owoce za to ogranicz, to źródło cukrów prostych. Będą jednak działać korzystnie, jeśli ich spożywanie uzupełnisz chudym białkiem (drób, ryba, jogurt, twaróg, soczewica, tofu) - to wydłuża uczucie sytości. Stłumisz więc wahania poziomu cukru we krwi i wreszcie nie będziesz podjadać!
- Odstaw ciasta, łakocie, słodzone napoje - to puste kalorie, a w dodatku raptownie podnoszą poziom glukozy we krwi, by za chwilę powodować jej szybki spadek, co wywołuje złe samopoczucie i wilczy apetyt.
- Rzadziej spożywaj białe bułki, makarony i ziemniaki.
- Unikaj dżemów i marmolad. I uważaj na przemysłowe sosy, ketchup itp. Mają dużo cukru.
- Nie najadaj się przed snem. Kolację spożyj co najmniej trzy godziny przed spoczynkiem.
3. Mało żelaza?
- Chroń się przed anemią. Najłatwiej przyswoisz żelazo z mięsa, ryb, owoców morza.
- Jego dobrym źródłem są orzechy nerkowca, pistacje, pestki dyni, słonecznika, sezam, soczewica, fasola, soja, cieciorka, kasze gryczana i jaglana, suszone morele i daktyle, brokuły, brukselka. Sporo żelaza da ci też szpinak.
- Pomidory, papryka, natka pietruszki i cytrusy poprawiają wchłanianie żelaza.
- Nie pij do posiłku kawy i herbaty - hamują wchłanianie żelaza. Lepsza będzie woda lub sok z jabłek, cytryn, truskawek.
Zobacz również: