Cała prawda o owsie
Owies to cudowny środek odżywczy. Jest najlepiej tolerowanym zbożem przez chorych na celiakię. Naprawdę warto polubić owsiankę.
Płatki owsiane
Nie ma nic lepszego na śniadanie. Wspomagają w osłabieniu, wyczerpaniu, a nawet w depresji. Podnoszą odporność. Są pomocne w walce z chorobami sercowo-naczyniowymi, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając zawałom, miażdżycy i zakrzepicy.
Dostarczają mnóstwa błonnika, a więc ułatwiają wypróżnienia, przeciwdziałając zaparciom, hemoroidom i rakowi jelita grubego.
Chronią przed nadwagą. Mają działanie przeciwcukrzycowe, obniżają poziom cukru we krwi. Stymulują uwalnianie testosteronu, naturalnie zwiększając potencję.
Regulują też poziom estrogenu. Pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i zębów (wbrew mitowi, jakoby odwapniały!).
Owies zawiera gluten, ale większość uczulonych akurat toleruje owsiany gluten.
Młoda trawa owsiana
Można ją wysiać na święta, a po świętach zjeść (pić wyciśnięty sok lub ususzyć i sproszkowaną dodawać do potraw). Dostarcza krwiotwórczego chlorofilu, a więc wzmacnia, leczy anemię. Ma działanie oczyszczające, wspomaga wątrobę i nerki. Obniża ciśnienie. Łagodzi stany zapalne.