Chcesz schudnąć? Nie musisz się głodzić!
Aby pozbyć się zbędnych kilogramów, nie musisz jeść mniej niż dotychczas. Ważne, abyś wybierała właściwe produkty i przestrzegała kilku zasad. Oto one.
Pożywne przekąski
Garść migdałów dziennie wystarczy, by zaspokoić głód między posiłkami. Są kaloryczne, ale garść (ok. 30 sztuk) to zaledwie 30 g (172 kcal). Nie przytyjesz po nich, ponieważ zawierają dużo błonnika i łatwo przyswajalnego, zdrowego tłuszczu. Regulują też poziom cukru we krwi, co ma ogromny wpływ na odczuwanie głodu. Są również doskonałym źródłem magnezu, potasu, wapnia i witamin z grupy B.
Nie spiesz się
Jedz posiłki powoli, dokładnie żuj każdy kęs. Delektuj się potrawami. Jeśli będziesz jadła w pośpiechu, nie poczujesz tak dobrze ich smaku i przestaniesz kontrolować ilości spożywanego pokarmu. Dokładne, powolne przeżuwanie sprawia, że organizm przyswaja więcej cennych składników odżywczych, a mózg rejestruje uczucie sytości wcześniej niż wtedy, gdy szybko łykasz kęsy. Zaplanuj porę posiłków i wygospodaruj czas na zjedzenie ich w spokoju.
Zacznij od jajka
Starożytni Rzymianie każdy posiłek zaczynali od jajka. I mieli rację, bo jest źródłem pełnowartościowego białka. Warto więc rozpoczynać nim, może nie każdy posiłek, ale pierwszy, czyli śniadanie. Dietetycy zmienili zdanie i zezwalają na jedno jajko dziennie, a nie dwa w tygodniu, jak było wcześniej. Jajka są niskokaloryczne, dostarczają mnóstwo składników odżywczych (witamin i mikroelementów), regulują poziom cukru we krwi i na długo zaspokajają głód. Po gotowanym jajku, delikatnej jajecznicy na maśle lub omlecie bez tłustych dodatków na pewno nie przytyjesz, a energii wystarczy Ci na cały dzień.
Więcej pij
Ssanie w żołądku nie zawsze jest objawem głodu. Organizm w ten sposób dopomina się także o nawodnienie. Między posiłkami pij dużo wody i innych napojów bez cukru, a apetyt na przekąski zmaleje. Wypróbuj napar z imbiru. Znany ze swoich właściwości rozgrzewających i antywirusowych, pomaga także schudnąć. Zawiera bowiem gingerol, który przyspiesza przemianę materii, poprawia trawienie i hamuje apetyt. Pij dwie, trzy szklanki naparu dziennie.
Przyprawiaj z głową
Odpowiednio dobrane przyprawy poprawią przemianę materii i pomogą schudnąć.
Dodawaj do dań:
cynamon – poprawia trawienie i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej,
pieprz – zawarta w nim piperyna zmniejsza aktywność genów odpowiedzialnych za tworzenie się nowych komórek tłuszczowych,
kurkuma – przyspiesza spalanie tłuszczu.
Jedz częściej
Nie opuszczaj posiłków. Przerwy między nimi nie mogą być zbyt długie, ponieważ organizm odczytuje je jako sygnał do oszczędzania energii i tworzy zapasy tłuszczu.
Zamiast liczyć kalorie, wybieraj zdrowe produkty. Zastąp białe pieczywo razowym, mięso i wędliny warzywami (kotlety z kalafiora, ziemniaków, pasty do chleba z ciecierzycy, fasoli). Do każdego dania jedz surówki.
Jeśli trudno Ci zrezygnować ze słodyczy, wymyśl ich zdrowszą wersję. Krem czekoladowy do wafli przygotuj z awokado, kakao i miodu. Budyń zrób z mąki jaglanej, a galaretkę z wyciśniętego z pomarańczy soku i żelatyny.
Zobacz także: