Chcesz wzmocnić odporność? Zadbaj o śledzionę

​Waży tylko 150 g. Możesz bez niej żyć, ale gdy jest w dobrym zdrowiu, jej zalety trudno przecenić. Co zrobić, by długo nam służyła?

Nasze nawyki żywieniowe w ogromnej mierze decydują o tym, czy organizm będzie miał siłę do podjęcia walki z chorobą
Nasze nawyki żywieniowe w ogromnej mierze decydują o tym, czy organizm będzie miał siłę do podjęcia walki z chorobą123RF/PICSEL

Pojawia się już w szóstym tygodniu życia płodowego. Stanowi ważną część układu krwionośnego i limfatycznego. Z jednej strony odpowiada za oczyszczanie organizmu ze starych krwinek czerwonych i płytek krwi, z drugiej, produkuje limfocyty - naszą broń podczas infekcji. Razem z trzustką uczestniczy w procesie trawienia.

Nie lekceważ 

Na chorobę reaguje powiększeniem. W skrajnych przypadkach zdarzało się, że ważyła nawet 10 kg! Jej większy rozmiar może sygnalizować infekcję wirusową, bakteryjną, lub też niedokrwistość, choroby autoimmunologiczne, a nawet nowotwory, w tym białaczkę. Dlatego bólu i wyczuwalnego zgrubienia pod żebrami z lewej strony nie wolno bagatelizować.

Pozornie niewielka śledziona, pierwsza rusza do walki przeciw infekcjom. Gdy organizm zostanie zaatakowany przez wirusy lub bakterie, powiększa się, produkując jeszcze więcej limfocytów. Po infekcji wraca do zwykłych rozmiarów
Pozornie niewielka śledziona, pierwsza rusza do walki przeciw infekcjom. Gdy organizm zostanie zaatakowany przez wirusy lub bakterie, powiększa się, produkując jeszcze więcej limfocytów. Po infekcji wraca do zwykłych rozmiarów123RF/PICSEL

Ogrzej ją 

To niezwykle ważne. Śledziona uczestniczy w procesach trawienia, współpracując z żołądkiem. Lubi stały rytm posiłków, niewielkie porcje, łatwostrawne produkty. Popijanie posiłków wydłuża proces trawienia, dlatego warto powstrzymać się z tym do pół godziny po jedzeniu. Ponieważ organizm więcej energii zużywa do strawienia dań zimnych, warto jeść to, co rozgrzewa - ciepłe zupy krem, gulasze warzywne, zapiekanki, przyprawy rozgrzewające (np. imbir, kurkumę, cynamon, pieprz, ziele angielskie).

Ogranicz gluten i nabiał 

Biała mąka wychładza organizm i osłabia śledzionę, dlatego warto zastąpić ją jaglaną, jęczmienną lub gryczaną. Podobne działanie wykazuje nabiał z krowiego mleka oraz cukier, który dodatkowo zwiększa produkcję śluzu. Lepiej więc zapomnieć o gotowych słodyczach, lodowych deserach, serkach, ciastkach i kremach.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas