Choroba na języku
Język zdrowego człowieka jest różowy. Inna barwa może świadczyć o chorobie. Naucz się odczytywać te sygnały.
Gdy nalot na języku nie znika w ciągu dwóch tygodni, wybierz się do lekarza - zapewne dostaniesz skierowanie na badania.
Gdy język jest suchy i pokryty drobnymi pęknięciami, możesz mieć cukrzycę. Poprzeczne pęknięcia wskazują, że składniki odżywcze są źle przetwarzane. Gdy pali, zapewne masz za mało soków trawiennych w żołądku.
Duże białe plamy lub grudki przypominające twarożek, mogą świadczyć o zakażeniu drożdżakami (gdy bierzesz antybiotyki lub masz osłabioną odporność). Jedz wtedy jogurty z żywymi szczepami bakterii. Pij przez miesiąc codziennie dwie filiżanki herbatki z szałwi. Ogranicz produkty mleczne.
Żółty nalot bywa oznaką zaburzeń trawienia lub refluksu żołądkowo-przełykowego. Pomaga picie przed posiłkami 2-3 łyżek soku z aloesu. Gdy język cały jest mocno czerwony, to sygnał kłopotów z pęcherzykiem żółciowym. Jeżeli pojawiają się czerwone plamki lub zaczerwieniony jest tylko koniuszek - brakuje ci witamin z grupy B. Jedz wtedy banany, chude mięso, drób, warzywa strączkowe, ziemniaki i wątrobę.
Zauważyłaś, że twój język jest bladoszary? Brakuje ci żelaza! Zapewne masz anemię. Gdy zdarzają ci się zaburzenia krążenia, to oznaka, że jesteś niedotleniona - więcej przebywaj na świeżym powietrzu. Dobrze przyswajalne żelazo znajdziesz m.in. w żółtkach jaj, wątrobie, mięsie, kaszance. Szary nalot i pęcherzyki świadczą także o zapaleniu wywołanym przez wirus opryszczki.
Żółtka
Polecane są osobom z anemią. Można je jadać zarówno gotowane, jak i na surowo.
Szałwia
Ma właściwości przeciwbakteryjne. Szybko łagodzi stany zapalne.
Ziemniaki
Zawierają potas, którego brak zwiększa ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej oraz chorób układu krążenia.
Więcej porad: