Co jeść, aby uzupełnić niedobory magnezu
Bogatym źródłem tego pierwiastka są warzywa zielone: jarmuż, brokuły, rukola, szpinak, które najlepiej jeść każdego dnia. Należy wybierać tylko pełnoziarniste pieczywo, makarony i ryże.
W magnez obfitują kasze, zwłaszcza gryczana, a także fasola, soczewica, awokado. Znajduje się on również w kakao, które powinny pić nie tylko dzieci. Ten cenny pierwiastek kryje się w migdałach i orzechach. Warto unikać picia kawy, która wypłukuje magnez z organizmu.
Śniadanie
2 kromki ciemnego pieczywa z pastą z awokado i płatków migdałowych, kakao lub płatki owsiane z mlekiem, zielona herbata.
Drugie śniadanie
Koktajl z banana i jarmużu lub sałatka z rukoli, pestek dyni, sera pleśniowego, gruszki i pestek granatu, lemoniada
Obiad
Grochówka, kasza gryczana z krewetkami i brokuły, kompot lub zupa z soczewicy, bitki wołowe z brązowym ryżem i szpinakiem, lemoniada.
Podwieczorek
Garść bakalii: rodzynki, migdały, orzechy, kakao lub ciastko owsiane z czekoladą, woda.
Kolacja
Zapiekanka z makaronu razowego z pomidorami, kurczakiem i natką pietruszki, herbata albo 2 placki z otrąb pszennych i owsianych, herbata.