Co jeść, by kość szybciej się zrosła?

​Po złamaniach i operacjach ortopedycznych nasz organizm potrzebuje diety bogatej w składniki odżywcze. Jakie? Oto lista

Zadbaj, by w twojej diecie nie zabrakło zielonych warzyw, owoców pełnych witamin C i A  oraz migdałów czy orzechów laskowych. To także cenne źródło wapnia. Oprócz tego każdego dnia pij 2 l płynów – niegazowaną wodę lub ziołowe herbatki, np. ze skrzypu, bo zawiera cenny dla kości krzem
Zadbaj, by w twojej diecie nie zabrakło zielonych warzyw, owoców pełnych witamin C i A oraz migdałów czy orzechów laskowych. To także cenne źródło wapnia. Oprócz tego każdego dnia pij 2 l płynów – niegazowaną wodę lub ziołowe herbatki, np. ze skrzypu, bo zawiera cenny dla kości krzem

Sposób odżywiania podczas rekonwalescencji po złamaniu jest podobny jak przy osteoporozie.

Tego potrzebują osłabione kości 

Wapń. To główny budulec kości, którego z wiekiem wciąż ubywa. Jeśli nie dostarczymy go w mądry sposób, możemy się "łamać" częściej niż inni. Jego źródła w pożywieniu: wbrew powszechnej opinii nie ma wapnia w serze białym, bo w czasie produkcji jest odlewany wraz z serwatką. Więcej go w serach żółtych, ale tam z kolei jest też dużo fosforu, tłuszczów nasyconych i białka zwierzęcego, które zmniejszają wchłanianie wapnia. Dlatego oprócz nich warto polubić zielone warzywa. Chlorofil w nich zawarty zapobiega utracie wapnia wraz z moczem. Jeśli nie lubisz serów, możesz wzbogacić dietę w wapń, jedząc migdały, morele, sardynki, fermentowane produkty mleczne, pomarańcze, orzechy laskowe, kakao, jaja i rośliny strączkowe.

Ważne: chcesz ułatwić przyswajanie wapnia, spożywaj produkty sprzyjające jego wchłanianiu, czyli witaminę D (np. ryby morskie). Unikaj natomiast kwasu szczawiowego obecnego np. w szpinaku, szczawiu i herbacie. Również nadużywanie soli powoduje wypłukiwanie wapnia.

Fosfor

90 proc. tego pierwiastka występuje w kościach, ale ważne jest, by jego stosunek do wapnia wynosił 1:1. To trudne, bo fosfor jest w serach żółtych, topionych i pleśniowych, wędlinach, w napojach gazowanych oraz produktach wysoko przetworzonych. Jego nadmiar blokuje wchłanianie się wapnia oraz magnezu.

Uwaga! Złamanie wcale nie oznacza, że trzeba jeść więcej białka (najwięcej go w nabiale i chudym mięsie). Najlepiej gdy w naszym menu są dwie porcje nabiału i jedna mięsa dziennie. Poza tym często gotuj galarety mięsne, by uzupełnić kolagen.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas