Co należy jeść, gdy ma się cukrzycę
Podstawą są potrawy chude, łagodne w smaku, np. tylko gotowane, duszone lub pieczone. W jadłospisie nie może zabraknąć warzyw oraz przetworów zbożowych, najlepiej razowych lub pełnoziarnistych.
Ważne są ryby i chude mięsa, jak drób czy cielęcina. Postaw na odtłuszczony nabiał, najlepiej twarogi, kefiry i jogurty naturalne. Owoce wybieraj jak najmniej słodkie. Pij minimum dwa litry wody.
Śniadanie
Kanapki z razowego chleba żytniego z polędwicą np. sopocką, sałatą oraz pomidorem, pomarańcza, zielona herbata.
Drugie śniadanie
Jogurt z płatkami owsianymi, orzechami laskowymi i brzoskwinią, sok z pomarańczy.
Obiad
Zupa koperkowa, dorsz pieczony z ziołami, brązowy ryż, gotowane brokuły z jogurtem naturalnym, czerwona herbata. Albo krem z pomidorów, chuda cielęcina duszona z selerem naciowym, pieczarkami i pomidorami, ziemniaki z wody, sok z aronii.
Podwieczorek
Serek wiejski z pestkami słonecznika, startym jabłkiem i cynamonem, woda mineralna.
Kolacja
Leczo z kurczaka, papryki, cukinii, bakłażana, pieczarek, pomidorów, pieczywo razowe, herbata owocowa.
Zobacz także: