Co pomoże uniknąć zawału?

article cover
123RF/PICSEL

Co pomoże uniknąć zawału?

Objawy wskazujące na zawał to: nagły, silny ból w klatce piersiowej trwający dłużej niż 20–30 minut, zwłaszcza promieniujący do lewej ręki czy żuchwy, barku, silna duszność, nierówne lub szybkie bicie serca (niekiedy może być to jedyny objaw zawału), dziwny niepokój, lęk, zimne poty. Uwaga, w przypadku zawału u kobiet mogą boleć wyłącznie żuchwa, plecy, bark, pod łopatką, a charakterystycznego bólu za mostkiem może nie być.
Objawy wskazujące na zawał to: nagły, silny ból w klatce piersiowej trwający dłużej niż 20–30 minut, zwłaszcza promieniujący do lewej ręki czy żuchwy, barku, silna duszność, nierówne lub szybkie bicie serca (niekiedy może być to jedyny objaw zawału), dziwny niepokój, lęk, zimne poty. Uwaga, w przypadku zawału u kobiet mogą boleć wyłącznie żuchwa, plecy, bark, pod łopatką, a charakterystycznego bólu za mostkiem może nie być. 123RF/PICSEL
Jedz tylko chude mięso, ale nie częściej niż 2-3 razy tygodniowo Korzystny będzie drób bez skórki, najlepiej indyk, cielęcina, polędwica wołowa, chude wędliny. Unikaj podrobów, pasztetów, mięsnych konserw oraz innych tłustych mięs.
Jedz tylko chude mięso, ale nie częściej niż 2-3 razy tygodniowo Korzystny będzie drób bez skórki, najlepiej indyk, cielęcina, polędwica wołowa, chude wędliny. Unikaj podrobów, pasztetów, mięsnych konserw oraz innych tłustych mięs. 123RF/PICSEL
Tłuszcze zwierzęce zastąp roślinnymi, bogatymi w kwasy omega 3 i 6. Przynajmniej 2 razy w tygodniu zjedz rybę morską, np. dorsza, łososia, śledzia, tuńczyka. Do sałatek dodawaj też olej lniany i pestki dyni.
Tłuszcze zwierzęce zastąp roślinnymi, bogatymi w kwasy omega 3 i 6. Przynajmniej 2 razy w tygodniu zjedz rybę morską, np. dorsza, łososia, śledzia, tuńczyka. Do sałatek dodawaj też olej lniany i pestki dyni. 123RF/PICSEL
Zrezygnuj z soli Nie dosalaj potraw i ogranicz słone produkty do minimum. Unikaj zwłaszcza wędzonek, serów żółtych, produktów w puszkach, słonych paluszków i chipsów. Potrawy doprawiaj tylko ziołami.
Zrezygnuj z soli Nie dosalaj potraw i ogranicz słone produkty do minimum. Unikaj zwłaszcza wędzonek, serów żółtych, produktów w puszkach, słonych paluszków i chipsów. Potrawy doprawiaj tylko ziołami. 123RF/PICSEL
Co najmniej dwa razy dziennie wchodź po schodach Gdy nie masz schodów, przygotuj w domu stabilny stołeczek lub podnóżek i wchodź na niego 15–20 razy po 2 serie. Wyjdź na 30-minutowy spacer Zacznij w zwykłym tempie. Po 10 minutach przyspiesz, ale tak, żeby nie mieć zadyszki. Maszeruj energicznie 10 minut, a potem znów zwolnij do tempa spacerowego.
Co najmniej dwa razy dziennie wchodź po schodach Gdy nie masz schodów, przygotuj w domu stabilny stołeczek lub podnóżek i wchodź na niego 15–20 razy po 2 serie. Wyjdź na 30-minutowy spacer Zacznij w zwykłym tempie. Po 10 minutach przyspiesz, ale tak, żeby nie mieć zadyszki. Maszeruj energicznie 10 minut, a potem znów zwolnij do tempa spacerowego. 123RF/PICSEL
Jeśli poczujesz się źle, zadzwoń po karetkę, a w międzyczasie: Otwórz drzwi z zasuwy, klucza (aby w razie zasłabnięcia ratownicy mogli do ciebie szybko dotrzeć). Nie wykonuj żadnych gwałtownych ruchów, np. nie schylaj się, nie obracaj. Rozluźnij ubranie. Usiądź na podłodze w pozycji półsiedzącej, opierając się o ścianę, regał, nie unoś nóg do góry – powinny być niżej niż tułów. Źródło: Rewia
Jeśli poczujesz się źle, zadzwoń po karetkę, a w międzyczasie: Otwórz drzwi z zasuwy, klucza (aby w razie zasłabnięcia ratownicy mogli do ciebie szybko dotrzeć). Nie wykonuj żadnych gwałtownych ruchów, np. nie schylaj się, nie obracaj. Rozluźnij ubranie. Usiądź na podłodze w pozycji półsiedzącej, opierając się o ścianę, regał, nie unoś nóg do góry – powinny być niżej niż tułów. Źródło: Rewia 123RF/PICSEL
Białe pieczywo zamień na ciemne i pełnoziarniste Zmniejszy to ryzyko zawału serca o 15 proc. Częściej przygotowuj sobie owsiankę, ciemny ryż, kaszę jęczmienną, gryczaną, pieczywo razowe.
Białe pieczywo zamień na ciemne i pełnoziarniste Zmniejszy to ryzyko zawału serca o 15 proc. Częściej przygotowuj sobie owsiankę, ciemny ryż, kaszę jęczmienną, gryczaną, pieczywo razowe. 123RF/PICSEL
Warzywa dodawaj do każdego posiłku. Najzdrowsze dla serca są te o zielonej, barwie, np. brokuły, szpinak, sałata, botwinka.
Warzywa dodawaj do każdego posiłku. Najzdrowsze dla serca są te o zielonej, barwie, np. brokuły, szpinak, sałata, botwinka. 123RF/PICSEL
Każdego ranka ćwicz przy otwartym oknie Najpierw zrób kilka głębokich oddechów – powoli wdychaj powietrze nosem, wydychaj ustami. Potem wykonaj przysiady, skłony, krążenia biodrami. Ta poranna 10-minutowa gimnastyka i głębokie oddychanie świeżym powietrzem sprawią, że dotlenisz serce.
Każdego ranka ćwicz przy otwartym oknie Najpierw zrób kilka głębokich oddechów – powoli wdychaj powietrze nosem, wydychaj ustami. Potem wykonaj przysiady, skłony, krążenia biodrami. Ta poranna 10-minutowa gimnastyka i głębokie oddychanie świeżym powietrzem sprawią, że dotlenisz serce. 123RF/PICSEL
Rób sobie drzemkę Wystarczy 15-minutowa, najlepiej po południu. Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Według badań szwajcarskich naukowców drzemanie 1–2 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zawału nawet o 48 proc.
Rób sobie drzemkę Wystarczy 15-minutowa, najlepiej po południu. Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Według badań szwajcarskich naukowców drzemanie 1–2 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zawału nawet o 48 proc. 123RF/PICSEL
Obronne nawyki Kontroluj ciśnienie Mierz je 2 razy dziennie – rano i wieczorem zawsze o tej samej porze. Gdy wynik w kolejnych pomiarach przekracza 130–139/80–89 mmHg, skontaktuj się z lekarzem. Bierz leki kardiologiczne jak dotychczas Jeśli musisz zażywać je z powodu nadciśnienia, stosuj je według zaleceń lekarza. Nie zmieniaj dawkowania, nie odstawiaj ich na własną rękę.
Obronne nawyki Kontroluj ciśnienie Mierz je 2 razy dziennie – rano i wieczorem zawsze o tej samej porze. Gdy wynik w kolejnych pomiarach przekracza 130–139/80–89 mmHg, skontaktuj się z lekarzem. Bierz leki kardiologiczne jak dotychczas Jeśli musisz zażywać je z powodu nadciśnienia, stosuj je według zaleceń lekarza. Nie zmieniaj dawkowania, nie odstawiaj ich na własną rękę. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?