Co potrafi błonnik?

​Chociaż trudno przecenić prozdrowotne zalety tego składnika, nie każdy może zwiększać jego spożycie. Szczególną ostrożność powinny wykazać osoby cierpiące na syndrom jelita drażliwego (duża ilość błonnika może wywołać wzdęcia i biegunkę). Dieta wysokobłonnikowa nie jest też zalecana w przypadku innych schorzeń jelitowych, np. w chorobie Crohna czy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Wskazana jest natomiast osobom ze zdiagnozowanymi uchyłkami.

Soczewica zawiera dużo cennego błonnika
Soczewica zawiera dużo cennego błonnika123RF/PICSEL

1. Błonnik nierozpuszczalny

Pobudza trawienie (odchudza), wymiata resztki pokarmowe, usuwa toksyny, chroni przed rakiem jelita grubego. Najwięcej znajdziesz go w fasoli i soczewicy.

2. Błonnik rozpuszczalny

Korzystnie wpływa na odbudowę nabłonka jelit i odpowiednie pH. Sprzyja też namnażaniu się pożytecznej flory. W ten typ błonnika obfitują jabłka, śliwki i brokuł.

3. Owies czy orkisz?

Przy problemach z zaparciami jedz rano płatki owsiane, zalane na noc wodą. Jeśli wywołują u Ciebie bóle brzucha, przestaw się na otrę- by pszenne i kaszę orkiszową.

4. Oligosacharydy

Ten rodzaj błonnika 10-krotnie zwiększa ilość pożytecznych Bifidobakterii. Zaleca się spożywanie bogatych w oligosacharydy bananów, cykorii, cebuli i pomidorów. 

Zobacz także:

Dieta przy nietolerancji laktozy Styl.pl/materiały prasowe
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas