Reklama

Co powinnaś jeść, by wzmocnić paznokcie?

Zadbaj o to, by w twoim jadłospisie często pojawiały się pokarmy zawierające witaminy A, E i te z grupy B.

Powinnaś również zapewnić swoim paznokciom niezwykle dla nich ważne minerały: krzem, miedź i cynk. Znajdziesz je w chudym mięsie, nabiale i rybach, jajach, kukurydzy, brokułach, marchwi, pomidorach, ziemniakach, natce pietruszki, selerze, szczypiorku.

Jedz pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, otręby, kaszę jaglaną i płatki owsiane. Mnóstwo mikroelementów potrzebnych zdrowej płytce paznokciowej znajdziesz w pestkach dyni, słonecznika i orzechach. Co powinnaś jeść, by wzmocnić paznokcie?

Śniadanie

Dwie kromki chleba pełnoziarnistego z masłem i plastrem indyka, papryką czerwoną, szczypiorem i pomidorem, kawa.

Reklama

Albo: domowy koktail na kefirze z awokado, owocami i łyżką ziaren sezamu, biała herbata.

Drugie śniadanie

Surówka z selera, jabłka i truskawek z łyżką śmietany i łyżeczką ziaren słonecznika, herbata zielona.

Albo: owsianka na wodzie z bananem i aronią.

Obiad

Krem z brokuła, pierś kurczaka pieczona w ziołach, kasza jaglana na ostro, surówka z białej kapusty i natki pietruszki albo zupa pomidorowa, makaron gruboziarnisty z oliwkami, pomidorkami koktailowymi, gotowanym łososiem.

Podwieczorek

Dwa ciastka owsiane, duże jabłko, kompot albo garść pestek z dyni, 3 śliwki i kubeczek jogurtu.

Kolacja

Papryka faszerowana mięsem z indyka i brązowym ryżem z natką pietruszki i sosem pomidorowym, woda z cytryną albo sałatka z ryżu, tuńczyka, kukurydzy, kiszonego ogórka i cebuli z dodatkiem domowego majonezu, czarna herbata.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy