Co zamiast masła

​Masło jest wysokokaloryczne, zawiera laktozę, której wielu z nas nie potrafi trawić oraz tłuszcze mleka krowiego. Na szczęście można je zastąpić zdrowszymi zamiennikami. Czym smarować kanapki?

Nie rezygnuj ze smarowideł. Wybierz zamiast masła zdrowe pasty
Nie rezygnuj ze smarowideł. Wybierz zamiast masła zdrowe pasty123RF/PICSEL

Masełko z fasoli 

Ugotuj dużą białą fasolę, np. Jaś w niewielkiej ilości wody. Następnie odcedź i zmiksuj blenderem na gładką masę. Do smaku możesz dodać sól, pieprz oraz czosnek. Fasola jest dobrym źródłem wapnia, fosforu i potasu, żelaza i kwasu foliowego. Zawiera też przeciwutleniacze, hamujące rozwój nowotworów oraz rozpuszczalny błonnik, który poprawia pracę jelit. Wzmacnia system odpornościowy i jest źródłem zdrowych węglowodanów.

Roślinne pesto 

Weź pół pęczka natki pietruszki, garść szpinaku, 15 liści świeżej bazylii, łyżkę orzeszków piniowych albo innych orzechów, ząbek czosnku, łyżeczkę soku z cytryny i łyżkę oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie zmiksuj. Możesz doprawić solą i pieprzem. Pesto zawiera żelazo, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy C i A. Świetnie nadaje się do kanapek z dodatkiem świeżych pomidorów.

Pasta z awokado 

Dojrzałe awokado obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu. Rozsmaruj na chlebie. Awokado to bogactwo kwasów omega-3, omega-6 i omega-9, wapnia, magnezu i witamin z grupy B. Dba o serce i wspomaga układ nerwowy.

Zobacz także:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas