Cudowne nasiona

Czy warto dodawać je do posiłków, kto powinien po nie sięgać jak najczęściej?

Włącz je do menu, zamiast drogi suplementów diety
Włącz je do menu, zamiast drogi suplementów diety123RF/PICSEL

W pogoni za długowiecznością staramy się zdrowo odżywiać, uzupełniać naszą dietę o brakujące minerały, witaminy i... sięgamy po suplementy diety. A na każdym opakowaniu suplementu jest informacja, że nie zastąpi on zbilansowanej diety. Lepiej wybrać nasiona. Dostarczą witaminy (A, E, z grupy B), są źródłem dobrze przyswajanego białka i błonnika (pomaga schudnąć), kwasów tłuszczowych omega-3 i -6 w dobrych proporcjach oraz minerałów (wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku). Poznaj ich moc.

Siemię lniane pomoże na zgagę, zaparcia, ale też na rozwolnienie - łagodzi dolegliwości jelitowe. Wystarczy łyżeczkę świeżo mielonego siemienia dodać do sałatki, jogurtu. Można także nasiona (np. pół łyżeczki) zalać 1/2 szklanki wrzątku. Powstały śluz "otuli" wrażliwą błonę śluzową żołądka i jelit. Napar wypełni też żołądek, dając uczucie sytości. Siemię lniane, czyli nasiona lnu jadalnego są źródłem kwasów omega-3, witaminy E, lecytyny i cynku. Gotowane nasiona działają na błonę śluzową jelit i żołądka jak opatrunek.

Pestki dyni i słonecznika włącz do diety swojej i partnera, gdy staracie się o dziecko. Poprawią stan męskiego nasienia, zmniejszą stany zapalne, korzystnie wpłyną na układ odpornościowy. Warto dać je dzieciom do przegryzania - pomogą pozbyć się pasożytów. Nasiona słonecznik dadzą błonnik, wit. A, E, D, z grupy B. Poprawią pracę trzustki, mają wpływ na koncentrację. Pestki dyni wpływają na poziom testosteronu i pracę męskiego układu płciowego. Walczą z pasożytami układu pokarmowego.

Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) zaleca się diabetykom - regulują poziom cukru we krwi. Mają właściwości nawilżające (hydrofilowe), co jest ważne dla sportowców - nasiona wiążą wodę, nie pozwalają jej zbyt szybko utracić. Powinny pamiętać o tym osoby, które chcą zrzucić kilogramy oraz stosujące diuretyki. Chia (nasiona szałwii hiszpańskiej) dostarczą nam kwasy omega-3 i -6 w dobrych proporcjach. Są źródłem wit. E, z grupy B, wapnia, żelaza i cynku. Zawierają błonnik ważny dla osób odchudzających się.

Kminek działa rozkurczowo, likwiduje wzdęcia, łagodzi kolki, poprawia pracę dróg żółciowych i nerek. Można go także parzyć jak herbatę. Zawiera kwercetynę, która łagodzi dolegliwości alergiczne. Napar z kminku popijaj małymi łykami w ciągu dnia - pomaga na wrzody żołądka i dwunastnicy, dobrze wpływa na pracę wątroby. Kminek łagodzi skurcze, wzdęcia, kolki. Dodany do potraw ułatwia trawienie.

Czarnuszkę dodawaj do wypieków: ciasta chlebowego i bułeczek, gdy w domu są alergicy oraz dzieci często zapadające na infekcje dróg oddechowych. Nasiona czarnuszki można zaparzyć jak kminek; napar pomoże w leczeniu infekcji zatok i zwalcza pasożyty. Czarnuszka łagodzi objawy alergii, wzmacnia organizm podczas infekcji, ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, ułatwi odkrztuszanie.

Konopie jadalne (siewne) nie odurzają, mają działanie uspakające, przeciwbólowe, nasenne. Nasiona dostarczą kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9, magnez, cynk oraz cenne białko, którego mają więcej niż soja.

Sezam walczy z miażdżycą, zapobiega rakowi prostaty, da nam wapń.  

Pestki winogron są źródłem przeciwutleniaczy, działają przeciwmiażdżycowo.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas