Czego lekarz nie powie ci o osteoporozie?
Gdy badanie densytometrii potwierdzi, że chorujesz na osteoporozę, lekarz przepisze leki. Jednak to nie wystarczy, by powstrzymać ubytek kości. Sprawdź, co jeszcze możesz zrobić.
Jedz zielone warzywa
Zawierają więcej wzmacniającego kości wapnia niż jogurt, kefir czy żółty ser. Polub więc jarmuż, natkę pietruszki, brokuły, rukolę i roszponkę. Sporo wapnia jest też w figach i migdałach.
Jedz pesto z pokrzywy
Zblenduj garść świeżych liści pokrzywy, 2 łyżki słonecznika, ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny. Dodaj sól i pieprz do smaku. Podawaj z makaronem lub z warzywami. Pastę przechowuj w lodówce do 5 dni. W sezonie jedz 2-3 razy w tygodniu. Ma dużo żelaza, które przyspiesza wchłanianie wapnia.
Pij sok pomarańczowy
Ten w kartonach wzbogacony jest wapniem, który w połączeniu z sokiem przyswaja się najlepiej. Jest zalecany zwłaszcza starszym osobom, które cierpią na zaburzenia wchłaniania, dość częste u osób po 50. roku życia.
Tego unikaj w diecie!
Ogranicz ilość tłustego mięsa, masła i tłustej śmietany oraz produktów bogatych w szczawiany - szpinak, szczaw, rabarbar. Niewskazana jest też rzodkiewka i buraczki, orzeszki ziemne, czekolada i kwaśne wino oraz napoje typu cola. Wszystkie te produkty utrudniają wchłanianie wapnia
Stosuj proszek ze skorupek jaj
Skorupka jaja to skarbnica wapnia. 10 jaj (najlepiej ekologicznych) dokładnie umyj, sparz wrzątkiem (nie gotuj!) i wytrzyj do sucha, obierz ze skorupek i przemiel je kilka razy w młynku do kawy. Skorupkowy proszek dosypuj do kasz, ziemniaków czy twarogu. Terapię stosuj 2 razy w roku przez 30 dni. Dzienna dawka to płaska łyżeczka.