Czerwona kapusta wolna od pestycydów

Jeżeli szukamy warzyw, które zawierają znikome ilości pestycydów to kapusta czerwona, jest na liście.

article cover
Picsel123RF/PICSEL

Czerwona kapusta wolna od pestycydów

Wszelkie stany zapalne, opuchlizny, obrzęki znikały po kilku kuracjach.
Czerwona kapusta w naszej diecie ma też wpływ na zdrowe zęby i wzmacnia kości.

Zanim zabierzemy się za gotowanie, warto poznać kilka cennych rad.

Po pierwsze przed krojeniem warzywa warto posmarować dłonie oliwą, nie zafarbują i łatwo je odmyjemy.

Po drugie, jeżeli nie chcemy, aby kapusta rozsadzała nam brzuch, do garnka warto wrzucić kminek i łyżeczkę płynnego miodu, wówczas kapusta będzie lekkostrawna.

To warzywo bogate w witaminę C jest zalecane przy stanach zapalnych. Sok z czerwonek kapusty wspomaga odchudzanie. Wypłukiwanie toksyn to nie jedyna zaleta dorodnej kapusty.

Okazuje się, że czerwona kapusta zawiera 10 razy więcej witaminy A od swojej bladej kuzynki.

Zajadanie się nią ma pozytywny wpływ na jędrność i elastyczność naszej skóry. Niegdyś liście kapusty rozbijało się tłuczkiem i przykładało do ciała.
Po trzecie, jeżeli chcemy podkreślić smak, warto dodać odrobinę konfitury z wiśni, tej nuty na talerzu nikt nie zapomni.

I jest jeszcze coś. Kolor, ten cudowny fiolet nie straci na wyrazistości, jeżeli przed gotowaniem nieco zakwasimy wodę, dodając do niej ocet lub łyżkę soku z cytryny.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas