Czy to jest żywność ekologiczna?
Coraz częściej kupujemy żywność ekologiczną i organiczną. O tym warto pamiętać decydując się na te produkty?
Jeśli kupujemy ekologiczne produkty na wagę (bez opakowania), poprośmy sprzedawcę o pokazanie aktualnego certyfikatu. Certyfikat świadczy o tym, że na wszystkich etapach wytwarzania produktu zastosowane zostały ekologiczne metody produkcji.
Napisy na etykietach "tradycyjna szynka", "staropolskie konfitury", "z ekologicznie czystych rejonów" to tylko hasła reklamowe, które mają nas skłonić do zakupów. Nie oznaczają, że produkt jest ekologiczny.
Uważaj na krótsze terminy przydatności do spożycia. Żywność ekologiczna zazwyczaj nie zawiera substancji konserwujących oraz przeciwutleniających, więc szybciej się psuje. "Ekobazary", sklepy "ekologiczne" lub z tzw. "zdrową żywnością" nie zawsze oferują wyłącznie żywność ekologiczną.
Zobacz także: