Czyrak? Działaj!

Są bolesne i nieprzyjemne, w dodatku nawracają, gdy odporność jest obniżona. Zadbaj więc o nią – a doraźnie możesz łagodzić ból i przyspieszać pęknięcie wrzodu.

Czyraki to bolesne wrzody, które pojawiają się na ciele, gdy organizm jest osłabiony
Czyraki to bolesne wrzody, które pojawiają się na ciele, gdy organizm jest osłabiony123RF/PICSEL

Nie pozwól wrzodom wrócić

Zastosuj kapustę. Przyspiesza ona pęknięcie czyraka i łagodzi nieprzyjemne objawy. Rozbij liść tłuczkiem do mięsa i zrób z niego okład na wrzód, zabezpiecz go bandażem. Gdy liść wyschnie, użyj następnego.

Potem nałóż na wrzód kompres z drobno posiekanego ząbka czosnku i grubych plastrów cebuli. Działają bakteriobójczo, więc oczyszczą wrzód i pomogą zagoić ranę, gdy wrzód pęknie. Cebulę warto stosować jeszcze w trakcie gojenia się czyraka - sprawi ona, że blizna szybciej zjaśnieje i zniknie.

Olejek z drzewa herbacianego wyciągnie wydzielinę, więc smaruj nim pęknięty czyrak. Dodawaj go do kąpieli, by uniknąć nowych wrzodów.

Ilość wydzieliny zmniejszy kurkuma. Dodaj do łyżeczki proszku tyle ciepłej wody, by uzyskać gęstą papkę. Nakładaj ją codziennie na wrzód. Kurkuma z ciepłym mlekiem (łyżeczka proszku na szklankę) złagodzi też ból przy rosnącym czyraku. Po jego pęknięciu pij ten napój profilaktycznie, by wrzody nie nawracały.

Liście kapusty załagodzą nieprzyjemne objawy
Liście kapusty załagodzą nieprzyjemne objawy123RF/PICSEL
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas