Czyrak? Działaj!
Są bolesne i nieprzyjemne, w dodatku nawracają, gdy odporność jest obniżona. Zadbaj więc o nią – a doraźnie możesz łagodzić ból i przyspieszać pęknięcie wrzodu.
Nie pozwól wrzodom wrócić
Zastosuj kapustę. Przyspiesza ona pęknięcie czyraka i łagodzi nieprzyjemne objawy. Rozbij liść tłuczkiem do mięsa i zrób z niego okład na wrzód, zabezpiecz go bandażem. Gdy liść wyschnie, użyj następnego.
Potem nałóż na wrzód kompres z drobno posiekanego ząbka czosnku i grubych plastrów cebuli. Działają bakteriobójczo, więc oczyszczą wrzód i pomogą zagoić ranę, gdy wrzód pęknie. Cebulę warto stosować jeszcze w trakcie gojenia się czyraka - sprawi ona, że blizna szybciej zjaśnieje i zniknie.
Olejek z drzewa herbacianego wyciągnie wydzielinę, więc smaruj nim pęknięty czyrak. Dodawaj go do kąpieli, by uniknąć nowych wrzodów.
Ilość wydzieliny zmniejszy kurkuma. Dodaj do łyżeczki proszku tyle ciepłej wody, by uzyskać gęstą papkę. Nakładaj ją codziennie na wrzód. Kurkuma z ciepłym mlekiem (łyżeczka proszku na szklankę) złagodzi też ból przy rosnącym czyraku. Po jego pęknięciu pij ten napój profilaktycznie, by wrzody nie nawracały.