Reklama

Dekalog zdrowego serca

Serce to bardzo pracowity mięsień, musi dostarczyć krew do każdego zakątka ciała. Lepiej mu nie przeszkadzaj.

1. Pilnuj wagi
Dla serca szczególnie groźna jest otyłość brzuszna, w której tłuszcz odkłada się w obrębie klatki piersiowej i jamy brzusznej. Podziel obwód talii przez obwód bioder. Jeśli wynik jest większy lub równy 0,8 u kobiet lub 1 u mężczyzn, koniecznie przejdź na dietę.

2. Wysypiaj się
Każda godzina snu o 33 proc. obniża ryzyko zachorowania na zwapnienie tętnic wieńcowych.

3. Ruszaj się
Już 2,5 godziny aktywności tygodniowo, może obniżyć ryzyko zawału serca nawet o 1/3. Uwaga, gdy cierpisz na przewlekłe schorzenia, zanim wsiądziesz na rower, czy ruszysz z kijkami, skonsultuj się z lekarzem!

Reklama

4. Kontroluj ciśnienie
Utrzymujące się podwyższone ciśnienie prowadzi do zwężenia tętnic i rozwoju blaszek miażdżycowych. Jeśli któraś z wartości pomiaru lub obie przekraczają 140/90 mm Hg, koniecznie idź do lekarza.

5. Zwalczaj wolne rodniki
Niszczą one nasze komórki, co wpływa m.in. na rozwój chorób serca. Wystarczy pół kilograma dziennie zieleniny (m.in. kapusta, kalarepa, papryka, pomidory, marchew, dynia, cykoria, sałata), aby organizm był dobrze przed rodnikami zabezpieczony.

6. Nie pal
Z każdym wypalonym papierosem nasila się miażdżyca, a maleje liczba ochronnych witamin-antyoksydantów (C i E). Równie niebezpieczne jest palanie bierne, czyli przebywanie w zadymionym pomieszczeniu. Palacz i jego otoczenie jest 2,5 raza częściej narażony na atak serca.

7. Wyluzuj
Stres pobudza do działania poprzez wydzielaną adrenalinę i hormony kory nadnerczy. Przyspieszają one też rytm serca, podnoszą ciśnienie krwi i zwężają naczynia krwionośne. Im więcej stresów przeżywamy, tym bardziej nasze serce i naczynia są obciążone. Dlatego naucz się rozładowywać stres, zanim on Cię zje.

8. Pij zieloną herbatę
Zawarte w niej antyoksydanty obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.

9. Zmień jadłospis
Produkty bogate w błonnik obniżają ryzyko zawału serca, udaru mózgu i innych chorób sercowo-naczyniowych. Zmniejsz spożycie soli, słodyczy i tłuszczów zwierzęcych, a zwiększ warzyw, owoców, ryb, chudego nabiału i produktów pełnoziarnistych. Polecanym tłuszczem są oleje roślinne (słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy) i oliwa.

10. Miej dobry humor!
- Śmiech nie zastąpi prawidłowej diety i nie wyrówna poziomu cholesterolu we krwi, ale badania wykazują, że korzystnie wpływa na serce - twierdzą amerykańscy naukowcy. Ludzie z dobrym humorem o 40 proc. rzadziej chorują na serce.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy