Dieta Dąbrowskiej tym razem w płynnej wersji
Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej to jedna z najpopularniejszych w Polsce diet. Mimo że jej założenia są dość restrykcyjne (w jadłospisie znajdują się tylko warzywa i owoce) wiele osób twierdzi, że dzięki niej nie tylko zrzuciło zbędne kilogramy, ale również oczyściło organizm z toksyn. W nowej książce dr Dąbrowska pisze o tym, jak dzięki sokom i zupom urozmaicić postny jadłospis.
Poniżej publikujemy fragment książki "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej w postaci płynnej".
Koktajle, soki i rożnego rodzaju napary to niezbędny element diety dr Dąbrowskiej. Są proste do przygotowania, można do nich użyć dowolnego warzywa, owocu, zioła czy kiełków. Napary i soki doskonale gaszą pragnienie i uzupełniają dietę o witaminy i mikroelementy.
Proste i szybkie miksy o niesamowitych smakach to zdrowy element uzupełniający post, niezbędny podczas diety płynnej. Ten rodzaj posiłków świetnie syci, ponieważ zarówno wyciskane, jak i zblendowane warzywa zawierają dużo błonnika.
Przy dobieraniu składników dajmy się ponieść fantazji. Do koktajlu można dodać ulubione warzywa, dowolnie je zmiksować, doprawić świeżymi ziołami i cieszyć się własną kompozycją. Smak doskonale uzupełnią dodatki: ocet jabłkowy, imbir, cynamon, anyż, kurkuma czy sok z kiszonek. Może to być również mała ilość owoców z listy zalecanych podczas etapu postu. Czasem wytrawny koktajl trudno wypić, a dodanie połowy szklanki soku czy musu jabłkowego sprawi, że smak będzie bardziej przystępny.
Nieprzetworzona żywność, szczególnie ta roślinna, to doskonałe źródło składników odżywczych, podczas gdy przetwarzane termicznie jedzenie staje się w nie uboższe, a ponadto znacznie zyskuje na kaloryczności.
Surową żywność można podgrzać jedynie do 40 stopni. To temperatura graniczna, powyżej której witaminy i enzymy tracą wartości. Składniki odżywcze w gotowanych i smażonych potrawach często są zredukowane o połowę w stosunku do surowych produktów, a proces pieczenia i gotowania nierzadko tworzy nowe substancje chemiczne i wiązania, z którymi organizm sobie nie radzi i które mogą powodować choroby. Ponadto podczas obróbki termicznej giną wszystkie enzymy, które mają rozkładać żywność i zwiększać pobieranie składników odżywczych.
Aby szybko zrobić koktajl czy sok, najlepiej przechowywać w lodowce już gotowe, umyte składniki. Koktajl daje dużą dowolność, jeśli chodzi o konsystencję. Jeśli lubisz dania gęste, przypominające przecier, o wyrazistym smaku, dolej mniej wody. Jeśli wolisz płynną, bardziej aksamitną konsystencję, dodaj więcej płynu. Wodę najlepiej dolewać stopniowo, aż uzyskasz taki koktajl, jaki najbardziej ci odpowiada.
***Zobacz także***
Dwa koktajle na próbę
Kiwi ze szpinakiem i dodatkami
Składniki:
- pół kiwi
- garść szpinaku
- garść kiełków lucerny
- plaster cytryny
- ćwierć szklanki wody
Wykonanie:
Składniki zblenduj na jednolitą masę.
Kiełki lucerny mają neutralny smak, nadają się do koktajli zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Są niskokaloryczne i sycące dzięki dużej zawartości błonnika.
Jarmuż z owocami leśnymi
Składniki:
- garść jarmużu
- garstka malin
- kilka borówek
- pół szklanki wody
Wykonanie:
Składniki zblenduj na jednolitą masę.
Jarmuż należy do najbardziej wartościowych zielonych warzyw. Jest jednym z podstawowych składników wielu koncepcji żywieniowych - diety sirt (bazującej na produktach bogatych w sirtuiny), raw czy diet opartych na roślinności.
Dlaczego roślina, która jeszcze kilka lat temu była wykorzystywana tylko w kwiaciarniach do jesiennych kompozycji, jest tak wartościowa? Otóż jarmuż jest bogatym źródłem witamin A, C oraz witamin z grupy K. Zawiera karotenoidy: beta-karoten, luteinę, zeaksantynę (przeciwutleniacze, które odpowiadają za hamowanie szkodliwych procesów oksydacyjnych). (...). Warto też wiedzieć, że jest rośliną odporną na warunki klimatyczne, tolerującą ujemne temperatury.
"Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej w postaci płynnej. Zupy, soki, koktajle, przekąski", Beata Anna Dąbrowska, współpraca: dr Ewa Dąbrowska, Małgorzata Mączyńska, wyd. WAM.
Śródtytuły pochodzą od redakcji.