Dieta kontra zakwaszenie
Zakwaszony organizm jest bardziej podatny na wiele chorób, z nowotworami włącznie.
Zrezygnuj z pokarmów obfitujących w białko i tłuszcze, unikaj głodówek, które sprzyjają zakwaszeniu. Produkty kwasotwórcze ogranicz, by nie przekraczały 20 proc. dziennego spożycia. 80 proc. stanowić będzie żywność odkwaszająca (zasadotwórcza).
1. Zasadotwórcza cytryna
Kilka łyżek soku dodawaj do szklanki letniej wody i wypijaj przed śniadaniem. Sok albo krążki owoców dodawaj do wody w ciągu dnia, by stale alkalizować treść żołądka.
2. Dozwolone
Możesz jeść chleb pełnoziarnisty, drób, jajka ekologiczne, łososia, makrelę, fasolę, groch i brązowy ryż. Jeden z tych produktów może jednak stanowić 20 proc. posiłku.
3. Niewskazane
Nie spożywaj słodyczy, tłustego mięsa i wędlin, żółtego sera oraz serów dojrzewających, a ponadto alkoholu i napojów gazowanych. Silnie zakwaszają one organizm.
4. Bezpieczne
Oliwę i oleje roślinne możesz dodawać do sałatek czy dań mięsnych bez ograniczeń, mają bowiem działanie obojętne. Pamiętaj jednak, że są kaloryczne.