Dieta, którą lubią nasze nogi
Opuchnięte kostki czy żylaki nie dodają nogom urody. Profilaktyka to ruch i zdrowie na talerzu. Wprowadź je od zaraz!
Pojawiające się z wiekiem pajączki związane są z kruchością żył i naczynek włosowatych. Można je wzmocnić, włączając do codziennego jadłospisu produkty, które uszczelniają naczynia krwionośne.
Wzmocnij żyły i tętnice
Witamina C - przede wszystkim zapobiega infekcjom, które mogą uszkadzać żyły. O jej obfitość w diecie powinny zadbać osoby, które mają skłonność do pojawiania się pękających naczynek. Najwięcej witaminy C mają acerola i dzika róża. Jej źródłem są też: czarne i czerwone porzeczki, owoce cytrusowe, natka pietruszki, cebula, kapusta i papryka.
Witamina E - uczestniczy w produkcji związków o działaniu przeciwzakrzepowym. Znajduje się głównie w olejach roślinnych, a także orzechach laskowych, nasionach słonecznika i pełnoziarnistych produktach zbożowych.
Witamina K - zapobiega krwotokom i zmniejsza widoczność rozszerzonych naczynek. Organizm ludzki w większości sam ją produkuje (dlatego nie należy jej suplementować na własną rękę). Szczególnie bogate w nią są: ciemnozielone warzywa (brokuły, szpinak, brukselka, kapusta, sałata) i zielona herbata.
To nie służy żyłom!
Jeśli masz skłonność do pękających naczynek, unikaj ostrych przypraw, alkoholu, kawy i papierosów. Niekorzystne jest też długie wylegiwanie się na słońcu - pod wpływem promieni słonecznych rozszerzają się naczynka.
Zobacz także: